İşletmeniz, kişisel blogunuz veya portfolyo web siteniz için alan adı alma planınız varsa, öncesinde göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular var. Öncelikle, insanların kolay hatırlayabileceği, yanlış yazmayacakları; mümkünse sayı ve/veya tireler içermeyen bir alan adı seçmeye çalışın. Mümkünse markanızı, sloganınızı, hedef kitlenizi tanımlayan anahtar kelimeleri içeren bir alan adı bulun. Domain sorgulayarak bulduğunuz alan adının müsait olup olmadığını kontrol edin. Özellikle de spesifik ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, üst düzey alan adı uzantılarını göz ardı etmeyin. Ve tabii ki alan adı alma işlemi öncesi bu yazıya bir göz atın: işinizi biraz daha kolaylaştırmak için en fazla tercih edilen alan adı uzantılarını sizin için derledik.
Alan adı uzantısı, web sitesi adresindeki noktayı takip eden karakterlerdir.
Alan adı uzantısı, web sitesinin kategorisini veya ülke kodunu belirlemek için kullanılıyor. Örneğin, GoDaddy.com adresinde alan adı uzantısı .com kısmı ve bu web sitesinin ticari işler için kullanıldığını gösteriyor.
Alan adı alma öncesi popüler uzantılara göz atın
Alan adı alma sürecinin ilk adımlarından biri, işletmenizin online markalamasına katkısı olabilecek, akılda kalıcı bir alan adı uzantısı seçmek. En sık tercih edilen ilk 5 alan adı uzantısı şöyle:
1-.com
2-.net
3-.org
4-.co
5-.us
Seçtiğiniz alan adı uzantısının önemi, tahmin edebileceğinizden çok daha büyük. Şimdi, en sık kullanılan bu 5 alan adı uzantısına göz atalım ve alan adı alma sürecinde onları neden değerlendirmeniz gerektiğine bakalım.
1. .com
.com, en fazla kullanılan üst düzey alan adı uzantısı (TLD). İlk çıktığında, kâr amacıyla faaliyet gösteren işletmeler içindi ancak günümüzde en popüler uzantılar arasında yer alıyor. Alan adı alma sürecinde .com, göz önünde bulundurmanız gereken ilk uzantılardan biri.
.com, ziyaretçilere de kolaylık sağlıyor çünkü oldukça tanıdık bir alan adı uzantısı.
İnsanlar, alışkanlıklarından vazgeçemeyenler yaratıklar. Pek çok internet kullanıcısı, şimdiye kadar bir web sitesi adresini yazmaya çalışırken sonuna otomatik olarak .com ekliyor. Öyle ki, eğer alan adınızın bir .com uzantılı versiyonu varsa inşallah o da sizindir çünkü bu şekilde adres yazanlar isteyerek de, istemeyerek de olsa o web sitesine gidiyor.
.com, yalnızca tanıdık olduğu için popüler değil tabii. SEO konusunda uzmanlaşan pek çok şirket, alan adı uzantısı .com olan web sitelerinin arama motorlarında daha iyi sıralamalara sahip olacağını öne sürüyor. Duruma backlink’ler (başka bir web sitesine verilen bağlantılar) açısından bakıldığında ise .com’un diğer yeni uzantılara göre daha fazla ağırlığı olduğu aşikâr. Bu nedenle sizin web sitenize backlink verecek birilerini ararken de .com uzantılı bir adres ile şansınız çok daha yüksek olabilir.
.com seçmenin olumlu yanları ortada olsa da, bazı olumsuz yanları da var. Web siteniz için .com uzantısını seçmemenizin en önemli nedeni çoktan alınmış olması olabilir. İnternet ve web geliştiriciliğin ilk zamanlarında pek çok girişimci ileride para kazanma amacıyla pek çok alan adı alma işlemi gerçekleştirdi. Eğer istediğiniz alan adının .com’u kullanılmıyorsa ama satın alınmışsa, sahibinden satın almak için büyük miktarlar ödemeniz gerekebilir.
Eğer istediğiniz alan adının .com’unu alabiliyorsanız, bu fırsatı kaçırmamalısınız. Ancak eğer alan adınızın .com uzantısını almak sizin için çok pahalı olacaksa başka uygun fırsatlar da mevcut.
2. .net
Bir zamanlar internet veya ağ hizmetleri kullananlara sunuluyor olsa da aynı .com gibi .net de artık herkesin kullanımına açık. .net, artık .com için çok iyi bir alternatif ve özellikle teknoloji veya uygulama tabanlı şirketler için iyi bir tercih olabilir.
.net, genelde insanlara web tabanlı uygulama ve hizmetleri çağrıştırıyor.
İşletmeniz bu sektörde faaliyet gösteriyorsa .net sizin için uygun bir alan adı uzantısı olabilir. .net’e olan talep, .com’unkinden daha az olduğu için istediğiniz alan adının alınmamış olma ihtimali de daha yüksek.
.net alan adını verimli kullanan oluşumlardan biri shiftdelete.net. Ürün veya hizmet satışları olmasa da teknoloji ile ilgili bir mecra olarak, teknoloji ile benimsenen .net alan adını tercih etmişler. Hem alan adları, hem de seçtikleri uzantı itibariyle .net uzantısının markalarını nasıl konumlandıracağının bilinciyle hareket etmişler belli ki.
3. .org
.org alan uzantısı, aslen kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için ortaya çıkmış olsa da şu anda herkesin kullanımına açık. .net, özellikle sivil toplum kuruluşlarının; kâr amacı gütmeyen, hayır kuruluşlarının, politikacıların, siyasi partilerin ve online toplulukların popüler tercihi.
Kullanıcılar, .org’u genellikle güvenilir bilgi kaynakları ile özdeşleştiriyor; ticari markalarla değil.
.org, orijinal üst düzey alan adı uzantılarından biri ve aramalarda .com ile aynı seviyede güce sahip. Aynı zamanda .org, .com’dan daha az popüler; yani, istediğiniz alan adının .org uzantısını bulmanız daha yüksek ihtimal. Bunlar, .org’un popüler üst düzey alan adı uzantıları arasında yer almasının iki temel nedeni.
Bilgi odaklı, kâr amacı gütmeyen bir işletmeniz varsa alan adı alma sürecinde .org’u göz önünde bulundurmanız mantıklı bir hareket. .org kullanan web sitelerinin çoğunluğu topluluk kurmaya ve büyütmeye odaklanıyor. .org’un kullanım alanı oldukça geniş; örneğin, Craigslist ve TEGV.org alan adı uzantısını tercih ediyor.
4. .co
.co, Kolombiya’nın ülke kodu olarak kullanıma sunulmasının ardından global çapta oldukça popüler bir alan adı uzantısı haline geldi. .co, artık genellikle şirketler, kuruluşlar ve ticari girişimlerle özdeşleştiriliyor.
Özellikle yeni bir startup iseniz, alan adı alma sürecinde .co’yu değerlendirebilirsiniz. En popüler uzantı .com olsa da, .co hem daha kısa, hem de genç jenerasyonun kelimeleri kısaltma alışkanlığına daha uygun.
.co’yu tercih etmenizin bir diğer sebebi, alan adının alınabilir olması olabilir.
Tüm bunları demişken, .co’nun .com’a göre daha az bilinir olduğunu da belirtelim. Mesela, Ayşe Pastanesi sahibiyseniz, aysepastanesi.com zaten kullanılan bir web sitesi ise, siz de aysepastanesi.co’yu kullanmaya karar verirseniz, diğer web sitesine trafik yönlendiriyor durumuna düşebilirsiniz. Bunun nedeni de insanların alışkanlık olarak alan adının sonuna .com yazması.
Örneğin, pek çok ilde şubeleri de bulunan, kendini “online pastane” olarak tanımlayan pastane.co, .co alan adını tercih etmiş.
5. .us
Beşinci en popüler alan adı uzantısı olan .us, ABD’de ikamet eden kişi ve kuruluşlara ayrılmış bir alan adı uzantısı. ABD’de şubesi, ofisi bulunan Türk şirketleri, .us alan adı uzantısını tercih edebilir tabii ama gerçekçi olmamız gerekirse .com.tr ve özellikle İstanbul’dakiler için de .istanbul ve .ist çok daha uygun olacaktır.
Alan adı alma işlemini tamamlamadan bunlara da göz atın
Alan adı alma işlemleriniz sırasında öncelikli olarak bu yazıda saydığımız, en sık kullanılan ilk 5 uzantıyı değerlendirmenizi tavsiye ederiz ancak seçenekler bunlarla da sınırlı değil. 1.500 tane farklı üst düzey alan adı uzantısı var ve bunların popüler olanlarından diğer bazıları da şöyle:
.gov – Devlet kurumları için
.edu – Eğitim kurumları için
.info – Herkes kullanabilir; İngilizce’de bilgi anlamına gelen ‘information’ kelimesinin kısaltması
.xyz – Genel kullanıma açık
.ly – Libya’nın ülke kodu ancak teknoloji startup’ları ve kelime oyunu yapmak isteyen markalar tarafından da tercih ediliyor
Alan adı alma söz konusu olduğunda, mükemmel alan adı seçimi için göz önünde bulundurulması gereken çok fazla unsur var. Kişi veya marka kimliğinizi temsil eden, kolay hatırlanabilir ve yazılabilir bir alan adı seçmenize ek olarak ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir alan adı uzantısı da seçmelisiniz.
“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More
Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More
Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More
Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More
Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More
Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More