Alan Adı Yaşam Periyodu Com-Net-Org

70

Web dünyasının en önemli buluşlarından bir tanesi olan Alan Adlarının bir yaşam periyodu vardır ve bu tabii ki ICANN tarafından belirlenmektedir.

Domainlerin yaşam periyodları uzantılarına göre farklılaşmaktadır ve genel olarak 4 süreçten oluşmaktadır. Com, net ve org uzantıları için ortalama olarak alan adının bitiş tarihinden sonra 75 gün süre tanınmaktadır. Periyodları sıralamamız gerekirse;

Aktif (Active) Periyot: Bu süreç alan adının aktif olduğu süreçtir. Alan adı sahibi tüm yetkilere sahiptir ve alan adı üzerinde istediği değişikliği yapabilir. Aynı zamanda normal fiyattan süresini uzatabilir.

Askı (On Hold) Periyodu: Bu periyot sürecinde olan domainleri Whois’de sorguladığınızda status: “registrar-hold” olduğunu göreceksiniz. Eğer bitiş tarihini geçen bir domaininiz var ise olarak bu periyoda girer. Bu süre içerisinde domain mevcut fiyat üzerinden herhangi bir fark ödemeden yenilenebilir, süresi uzatılabilir. Fakat bu süre içerisinde alan adı ulaşılamaz ve mailleriniz kullanılmaz duruma gelir. Bu periyodun süresi firmadan firmaya değişiklik göstermektedir.

Rehinde (Redemption) Periyodu: Bu periyot cezalı olarak alan adının yenilenebileceği son periyottur. Bu süre bittikten sonra alan adı tamamen silinir herhangi bir yenileme işlemi yapılamaz. Bu periyotta farkına varır ve Alan Adınızı yenilemek istersiniz ek bir ücret ödeyerek alan adınızı yenileyebilirsiniz.

Silinme (Pending Delete) Periyodu: Bu periyot “Geçmiş Olsun” periyodudur. Kurtama imkanınız tamamen bitmiştir ve bu süreçten sonra alan adınız tamamen silinir, bütün firmalardan satın alınabilir hale gelir.


Article Tags: · · · ·

Leave a Comment

Paylaş