Alan Adını Yenilenmezse Ne Olur?

72

Alan adlarını yani domainleri 1-10 sene arasında kayıt ettirmeniz mümkündür. Buna aslında alan adını kiralamak tabiri daha doğru olur. Alan adları kiraladığınız süre boyunca sizin tarafından kullanılabilir ve tüm hakları size ait olur. Örneğin 2 senelik kiraladığınız bir alan adı 2 sene boyunca size ait olur. 2 senenin sonunda alan adınızı yenilemediğiniz taktirde ise alan adı düşer. Alan adının düşmesi demek başkası tarafından kolayca alınabileceği anlamına gelir. Alan adı reglediğiniz domain firmalarının domain süresi için çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Örneğin bazı yurtdışı domain firmaları alan adının süresi bittikten sonra domain sahibine 1 aylık gibi bir ek süre verir ve bu süre dahilinde yenilenmeyen alan adını düşürüp yeni kayıta açar.

Alan adınızı kayıt ettiğiniz firmaya, mutlaka gerçek ve sıkça takip ettiğiniz E-MAİL bilgilerinizi vermenizi öneririz. Çünkü domain firmaları kayıt süresi bitmekte olan alan adlarını yeniletmeniz için 1 ay öncesinden kayıtlı mail adreslerine hatırlatma maksatlı bilgi mesajı göndermektedir. Eğer firmaya yanlış bir e-mail adresi veya kullanmadığınız bir E-mail adresi verdiyseniz alan adınızın kayıt süresinin bittiğinden haberdar bile olmayabilirsiniz ve alan adınızın kayıt süresi bitebilir, ayrıca bu esnada başkaları tarafından kayıt edilebilir. Bu esnada ise herhangi bir marka tesciliniz yoksa pek fazla yağacağınız bir işlem yoktur.

.tr Uzantılı Alan Adları Ne Zaman Düşer?

Com ve net uzantılı alan adları genelde kayıt süresinin dolmasıyla düşer, fakat bunun firmadan firmaya değişkenlik gösterdiğiniz yazının başında belirtmiştik. TR uzantılı alan adlarında ise işleyiş daha değişiktir. Bu alan adlarının kayıt süresi bitince 3 ay süreli olarak alan adı sahibinin yenileyeceği düşünülerek duraklatılır. Örneğin 12.01.2014 tarihinde kayıt süresi dolan bir alan adı 12.04.2014 tarihinde silinir ve yeni kayıtlar için uygun hale gelir. TR uzantılı domainlerin silme işlemi otomatik olarak değil de manuel olarak yapıldığı için bu süre uzayabilir.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş