Backorder Nedir?

70

Backorder kelime anlamı olarak “Ön Sipariş” anlamına gelip, domain sektöründe çok farklı bir iş kolu yaratmayı başarmış düşen domaini otomatik almak mantığına dayalı bir sistemdir.

İlk olarak 2000’li yıllarda snapnames.com tarafından çıkarılan bu sistem çoğu web ile ilgilenen kişinin dikkatini çekmeyi başarmış ve bu aralar adeta bir iş kolu haline gelmiştir. Aslında ticaretin ana kurallarından bir tanesi olan ilk gelen alır mantığına dayanan backorder ne işe yarıyor ? Backorder firmaları sayesinde kısaca sizin istediğiniz bir domain var ancak register firmalarından baktığınızda domain satın alınmış olarak gözüküyor. İşte burada backorder firmaları devreye giriyor. Backorder firmaları sayesinde istediğiniz domaini alan kişi eğer son kullanım tarihini güncellemezse ve domain düşerse bu backorder firmaları sizin için istediğiniz domaini saniyesi saniyesine düştüğü an sizin adınıza satın alıyor.

Bu sistemler ilk kurulduğunda yani SnapNames zamanında bir domain için sadece bir kişi backorder yapabiliyordu. Bunun bu şekilde olması tıpkı şimdi istediğiniz domain için hemen gidip register firmalarından

baktığınız gibi bu seferde backorder firmalarında talep edilmemiş domain aramaya başlanıldı. Bu duruma çözüm Enom firmasından geldi. Çözüm çok basit bir domaini birden fazla kişi istiyor ise açık arttırma yapılır en yüksek teklif domaini hak eder. Bu şekilde olduğunda aslında ilk gelen alır mantığından çok parayı veren alır mantığına geçiş yapılmıştır.

Şuanda ise daha farklı bir sistem kullanılmaktadır. Register firmaları backorder firmaları ile anlaşıyor istediğiniz domain hangi register firmasından kayıt edilmişse siz onun anlaşmalı olduğu backorder firmalarına başvurmalısınız bu size +1 puan katacaktır. Yani sistemin mantığı şu; domain düştüğünde register firması önce kendi backorder firmasına bakıyor bu domaine talip olan var mı ? Var ise ilk bu kişiler domain için açık arttırmaya giriyor veya tek kişi ise direk satın alıyor. Yok ise diğer backorder firmalarına bakıyor eğer burada da yok ise domain açığa düşüyor.


Article Tags: · ·

Leave a Comment

Paylaş