Categories: GenelServerVmware

Centos 5.0 Resimli Kurulum Rehberi

Merhaba Değerli Ziyaretçimiz,

Bir kac makale asagida Centos 5.0 serisini duyurmustuk. Simdi size Centos 5.0 surumunun resimli kurulumunu anlatacagim.  Tabi bir onceki yazimiz Resimli Debian 4.0 kurulumundaki gibi gerekli bir kac programida kurmayi ihmal etmeyecegiz;

Apache Web Server Kurulumu

Postfix Mail Server Kurulumu

MySQL Database Server Kurulumu

Kota destegi

Proftpd Ftp Server Kurulumu

Dovecot POP3/IMAP Kurulumu

Firewall Kurulumu

Webalizer Kurulumu

Centos 5.0 Download

Ben bu yaziyi hazirlarken henuz ftp.linux.org.tr adresinde Centos 5.0 yoktu. Bu yuzden http://isoredirect.centos.org/centos/5/isos/i386/ bu linkten gerekli download islemini gerceklestirebilirsiniz.

Bilgilendirme

Diger makalelerimizde de oldugu gibi bu makalede de server ismi olarak centos5.dinopsys.net ve server ip adresi olarak 192.168.1.5 kullanacagim.

Centos 5.0 Kurulumu

Bu ekranda boot secenekleri mevcut. Ben genel itibariyle zamandan tasarruf etmek amaciyla TEXT modda kurulum yaparim. Bunun icin linux text yazmam yeterli. Ancak bu sefer gorsel bir kurulum yapacagiz. Bu yuzden herhangi bir parametre belirtmeden direk enter’ a basip geciyorum.

Bu ekranda daha onceden indirip cd mize yazdigimiz Centos CD lerinin kontrol edilip edilmeyecegine dair bir uyari var. Tavsiyem SKIP ile bu ekrani gecmeniz. Zira bu islem bir hayli zaman alacaktir.

Centos 5.0 Hosgeldiniz ekrani. Next secenegi ile bu ekrani geciyoruz.

Dil secimi ekrani. Bir server kurdugumuz icin English seciyoruz.

Bir sonraki ekran klavye secimi, burada Turkish Q yu secebilirsiniz.

Klavye secimini yapip ileri dedigimizde, partition bolumune geciyoruz ancak gecmeden bize bir uyari vericek diskteki bilgileri silecegine dair YES diyip geciyoruz.

Bu pencerede hangi diskimizde partition islemi yapacaksan onu seciyoruz. Yani Centos 5.0 i kurmak isteigimiz diski!

Remove Linux partition on selected drives and create default layout.

secenegini seciyoruz. Bu bize kisaca /boot, / ve swap partitionlarini olusturacak.

Tabi karsimiza derhal uyari cikiyor cunku yapacagimiz islem diskimiz uzerindeki tum verileri yok edecek. Eger Centos 5.0 kurmaya hala niyetli iseniz YES diyip gecin.

Network ayarlari bolumu. Default olarak DHCP secili gelecektir ancak biz server kuruyoruz ve statik ip si olmasi daha dogru olacaktir. Bu sebeple Edit secenegini seciyoruz.

Acilan pencerede ipv4 secenegi ve activeonboot seceneklerinin isaretli olduguna emin oluyoruz. Sonra ipv4 bolumune 192.168.1.5 yaziyoruz netmask bolumune 255.255.255.0 yaziyoruz ve okeyliyoruz.

Kucuk pencere kapaniyor ve Editi tikladigimiz yere geri donuyoruz. Burada manually secenegini seciyoruz ve gateway adresimiz ile dns adreslerimizi giriyoruz.

Ileri diyip zaman ayarlari bolumune geliyoruz. Buradan bulundugumuz zaman kusagini seciyoruz. Unutmamiz gereken ise System clock uses UTC secenegini isaretlemek.

Simdiki ekranda root sifremizi belirleyecegiz.

Asagidaki ekranda ne tip bir kurulumu yapacagimiz soruluyor. Server kuracagimiz icin serveri seciyoruz ve Customize Now secenegini tikliyoruz.

Simdi kurmak iedigimiz paket gruplarini seciyoruz. Editors, Text-based Internet, Development Libraries, Development Tools, DNS Name Server, FTP Server, Mail Server, MySQL Database, Server Configuration Tools, Web Server, Administration Tools, Base, ve System Tools seceneklerini isaretleyip Next diyelim.

Installer secilen paketlerin dependencies kontrolunu yapiyor.

Next ile kurulumu baslatiyoruz.

Installer gerekli olan CD leri soracaktir burada Continue diyip geciyoruz.

Hard Disk formatlaniyor…

Kurulum tamamlandi CD yi cikartin ve Reboot tusuna basin.

Reboot islemi sonrasi bu ekrani goreceksiniz;

Firewall Configuration’ i secin ve Run Tool tusuna basin.

Simdilik firewallu disable ediyoruz.

Exit ile tooldan cikiyoruz.

shutdown -rf now

komutu ile sunucumuzu yeniden baslatiyoruz..

Boylelikle Centos 5.0 kurulumunu tamamlamis olduk. Yazinin ikinci makalesinde konfigurasyon ayarlarini yapacagiz ve kurdugumuz servisleri ayarlayacagiz.

İyi çalışmalar…

admin

Recent Posts

“A.TR” 3. Kategori Başvuruları Başladı!

“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More

6 ay ago

Öğretmenler Günü ve 20. Yıl Kutlaması: %80 İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More

12 ay ago

Fırsatları Kaçırmayın! Com.tr Alan Adınızı 65 TL’ye Kaydedin!

Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More

1 sene ago

20 Yıldır Daima Hızlı, Ekonomik ve Güvenilir Hosting | Ekonomikhost 20. yaşında

Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More

1 sene ago

Caching (Önbelleğe Alma) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More

1 sene ago

Windows Dijital Delil İzleri: Kabuk Çantaları(Shellbags) nedir?

Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More

1 sene ago