Makale Başlıkları
Merhaba
Cpanel 11.38 versiyonu ile gelen bir özellik üzerinde bilgi vereceğiz.Bilgidiğiniz üzere cpanelde tek bir yedekleme (backup) sistemi vardı ve 11.38 sürümü ile bu yedekleme sistemi Legacy Backup Configuration olarak değiştirildi.Yeni özellikleri ile Backup Configuration yedekleme alanı getirildi.Peki nedir bu backup configuration ve nasıl yapılandırılması gerekiyor.Dilerseniz adım adım işlemleri anlatalım.
Öncelikle Global Settings alanından Enable seçerek işlemlere başlıyoruz.
kısmında
Scheduling and Retention
Bu alanda Backup daily (günlük yedek) alanını işaretleyerek günlük yedekleri hangi günlerde alması gerektiğini belirliyorsunuz.Retain Daily backups. alanını ise 1 yapmanızı tavsiye ederiz.Bu bölümde size günde kaç kez yedek alınsın şeklinde belirtilmektedir.
Files
Backup Accounts seçeneğini işaretleyerek Select User tıklıyor ve yedeğini alınmasını istediğiniz alan adlarını ON yaparak aktif ediyorsunuz.
Backup Suspended Accounts , Backup Access Logs , Backup Bandwidth Data , Use Local DNS alanlarında herhangi bir değişiklik yapmadan olduğu gibi bırakıyoruz.Backup System Files seçeneğini işaretliyoruz.
Databases
alanında
Configure Backup Directory
Default Backup Directory alanına /backup olduğu gibi kalacaktır.Bunun amacı yedekleri bu klasöre almasıdır.Fakat aşağıda belirteceğimiz üzere ayrı bir yedekleme sunucusuna FTP aracılığı ile otomatik yedek aldıracaksanız bu alana zaten yedek almayacaktır.Sadece yedekleme esnasında ilgili klasöre anlı yedek yazma yapılacağı için olduğu gibi kalması gerekmektedir.Retain backups in the default backup directory. alanını ise işaretlemiyoruz.
Additional Destinations
Ayarlarının doğru yapılması gereken bu bölümdür.Bu bölümde FTP aracılığı ile yukarıda ayarlarını yaptığımız yedekleme sisteminin farklı bir sunucuya yedeğinin alınmasını istiyorsanız bunun için öncelikle Destination Type alanından size en uygun bölümü seçerek Create New Destination diyoruz ve yedek sunucusunun bilgilerini ayarlama alanına gidiyoruz.
Destination Name – Bir isim belirliyorsunuz.
Backup Directory – Yedek sunucusunda yedeğin alınmasını istediğiniz klasörün tam yolunu yazıyorsunuz.
Remote Host – Yedek sunucusunun ana IP adresi.
Port – Yedek sunucusuna bağlanırken kullandığınız port.
Remote Account Username – Yedek sunucusunda yedeğin alınacağı ana klasör ismi
Timeout – 30 kalacak
Artık ayarladığımız günlerde ve her ay başında yedek alma işlemi sorunsuzca yapılacaktır.Dilerseniz anlık yedek işlemini başlatmak için SSH ile bağlanıp aşağıdaki komutu yazarak yedeklemeyi manuel başlatabilir ve kontrolünü yapmış olursunuz.
/usr/local/cpanel/bin/backup --force
Article Tags: Centos · Centos 5 · cpanel · cpanel alanadi tanimlama · cpanel backup · cpanel yedek · cpanel yedek başlatma · yedek