Css Nedir ?

143

Css açılımı Cascading Style Sheets olarak yapılan Türkçesi Basamaklanmış Stil Katmanları anlamına gelen bir site veya kod dizininin görsel hale getirilmesindeki en çok kullanılan kodlama türüdür. İyi bir yazılımcı, programcı olsanız dahi sistemin çalışmasını sağlayan kodların yanısıra yaptığınız yazılımın görsel boyutu da son kullanıcı için oldukça önemlidir. İşte tam bu noktada Css yaptığınız yazılımların kullanıcı noktasındaki görsellik boyutunda sizlere çok fazla bir kolaylık sağlıyor.

Css’i hemen çok fazla kodlama dili bilgisi olmayan arkadaşlar için açıklayalım. Css Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Sitelerin alt yapısını hazırlayan belirli kod dizinleri vardır ve örneğin menüler, reklam alanları, başlıklar, alt başlıklar, içerikler bunların hepsini bir nesne olarak düşünelim. Siz başlıkta yazılması gerekenleri diğer kodlar ile yazabilirsiniz ancak başlığın font, renk, sayfa içerisindeki yerleşimi gibi görsel detayları Css kodları ile yapabilirsiniz. Özellikle geliştiricilerin Css’i tavsiye etmesinin nedeni birden fazla sayfanın harici olarak düzenlenmiş bir Css dosyasına bağlanabiliyor olmasıdır. Sadece fontlar değil menülerin üzerine gelindiğinde menünün rengini değiştirme, alt menü açmak gibi işlemleri de Css ile yapabilirsiniz. Veya istediğiniz bir bölümün üzerine tıklandığında yapmasını istediklerinizi yine Css ile düzenleyebilirsiniz.

Peki Css’in Faydaları Nelerdir ?

  1. Css kodlarını harici bir dosyada tutarsanız tek bir yerden tüm sitede değişiklik yapabilirsiniz.
  2. İstediğiniz alanlarda geçişler gibi görsel efektler yaratabilirsiniz.
  3. Nesnelerin konumlarını tek bir yerden değiştirebilirsiniz.
  4. Tablet, telefon, masaüstü için farklı ebatlarda tasarımlar yapabilirsiniz.
  5. Boyutlandırma oldukça kolaydır.

Bunların yanı sıra öğrenilmesi kolay bir dildir. Bunu şu açıdan söylüyorum her kodlama dilinin kendine ait zorlukları vardır ancak Css konusunda türkçe ve yabancı bir çok kaynak bulabilirsiniz. Forumlarda veya kitaplarda sorularınıza kolayca cevap bulabilirsiniz. Eğitim videoları, ücretli-ücretsiz kaynak kolayca bulabilirsiniz.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş