Datacenter (Veri Merkezi) Nedir? Ne İşe Yarar?

71

Datacenter (Veri Merkezi), içerisinde kullandığımız hosting veya sunucu türlerinin bulunduğu üst düzey teknolojilerin kullanıldığı server deposudur diyebiliriz.

Özellikle internet kullanımının sürekli olarak artması ile internetteki bilgiler daha fazla önem taşır hale geldi ve daha fazla güvenlik önlemi alınmak zorunda kalındı. Dolayısıyla bu verilere ev sahipliği yapacak Verimerkezleri (Datacenter) kurulmaya ve geliştirilmeye başlanıldı. Bu yazımızda sizlere Datacenter NedirDatacenter Nasıl Kurulur ?Datacenter’ların Önemi, Datacenter Alt Yapısı Nasıl Olmalıdır ? , gibi sorulara değinip ufak bir bilgilendirme yapacağız.

Verimerkezleri’n de güvenlik, güçlü elektrik, iklimlendirme, güçlü internet alt yapısı gibi bir çok konuda ileri teknolojileri kullanmanız gerekmektedir.

Örneğin iklimlendirme konusunda eksik olan bir Datacenter düşünmek gerekirse, gerekli soğutma yapılmadığında sunucuların kullandığı güçten dolayı oluşan ısı ortamı çok fazla ısıtacaktır ve ısıdan kaynaklı sorunlara neden olacaktır. Nem dengesi kurulamadığında fazla nemli ortamlarda elektronik devre kartları oksitlenme yapabilir ve buda yine sunucularınız da sorunlar oluşturur.

Yangın tesisatları yapılmalı her hangi bir sorunda hemen müdahale edilmeli, dışarıdan girişlere izin verilmeyecek kadar güvenli olması gerekiyor. Bunun gibi bir çok nitelik Datacenter’larda olması gerekiyor.

 

Datacenter’lar iki şekilde servis vermektedir.

1.)İstediğiniz bir Datacenter ile anlaşıyorsunuz tüm alt yapı Datacenter tarafından karşılanıyor ve server sizin adınıza dilediğiniz süre boyunca kiralanıyor.

2.)Co-Location (Server Barındırma)

Bu servis tipinde ise siz bir kasa alır bunu Verimerkezi’ne kargo ile veya elden teslim ederseniz. Kasanızın tipine göre rack veya atx raflardan bir tanesine kasanız yerleştirilir ve kablo bağlantıları yapılır, yazılımlar kurulup aktif hale getirilir.

Bu şekilde baktığınızda bu işleri ev ortamında veya küçük bir ofis ortamında yapabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak bunun maaliyeti çok fazla olacaktır. Çünkü burada kullanacağınız internet üst düzey bir internet olacaktır. Yani evinizdeki internet download hızını ne kadar arttırsanız da upload hızı 1Mbit’tir. Ancak serverların ihtiyacı olanda upload hızıdır. Bundan dolayı bu hizmeti evinizde sağlamanız çok zor ve maaliyetli olacaktır.


Article Tags: · · · ·

Leave a Comment

Paylaş