Datacenter (Veri Merkezi) Nedir? Ne İşe Yarar?

Datacenter (Veri Merkezi), içerisinde kullandığımız hosting veya sunucu türlerinin bulunduğu üst düzey teknolojilerin kullanıldığı server deposudur diyebiliriz.

Özellikle internet kullanımının sürekli olarak artması ile internetteki bilgiler daha fazla önem taşır hale geldi ve daha fazla güvenlik önlemi alınmak zorunda kalındı. Dolayısıyla bu verilere ev sahipliği yapacak Verimerkezleri (Datacenter) kurulmaya ve geliştirilmeye başlanıldı. Bu yazımızda sizlere Datacenter NedirDatacenter Nasıl Kurulur ?Datacenter’ların Önemi, Datacenter Alt Yapısı Nasıl Olmalıdır ? , gibi sorulara değinip ufak bir bilgilendirme yapacağız.

Verimerkezleri’n de güvenlik, güçlü elektrik, iklimlendirme, güçlü internet alt yapısı gibi bir çok konuda ileri teknolojileri kullanmanız gerekmektedir.

Örneğin iklimlendirme konusunda eksik olan bir Datacenter düşünmek gerekirse, gerekli soğutma yapılmadığında sunucuların kullandığı güçten dolayı oluşan ısı ortamı çok fazla ısıtacaktır ve ısıdan kaynaklı sorunlara neden olacaktır. Nem dengesi kurulamadığında fazla nemli ortamlarda elektronik devre kartları oksitlenme yapabilir ve buda yine sunucularınız da sorunlar oluşturur.

Yangın tesisatları yapılmalı her hangi bir sorunda hemen müdahale edilmeli, dışarıdan girişlere izin verilmeyecek kadar güvenli olması gerekiyor. Bunun gibi bir çok nitelik Datacenter’larda olması gerekiyor.

 

Datacenter’lar iki şekilde servis vermektedir.

1.)İstediğiniz bir Datacenter ile anlaşıyorsunuz tüm alt yapı Datacenter tarafından karşılanıyor ve server sizin adınıza dilediğiniz süre boyunca kiralanıyor.

2.)Co-Location (Server Barındırma)

Bu servis tipinde ise siz bir kasa alır bunu Verimerkezi’ne kargo ile veya elden teslim ederseniz. Kasanızın tipine göre rack veya atx raflardan bir tanesine kasanız yerleştirilir ve kablo bağlantıları yapılır, yazılımlar kurulup aktif hale getirilir.

Bu şekilde baktığınızda bu işleri ev ortamında veya küçük bir ofis ortamında yapabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak bunun maaliyeti çok fazla olacaktır. Çünkü burada kullanacağınız internet üst düzey bir internet olacaktır. Yani evinizdeki internet download hızını ne kadar arttırsanız da upload hızı 1Mbit’tir. Ancak serverların ihtiyacı olanda upload hızıdır. Bundan dolayı bu hizmeti evinizde sağlamanız çok zor ve maaliyetli olacaktır.

admin

Recent Posts

“A.TR” 3. Kategori Başvuruları Başladı!

“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More

8 ay ago

Öğretmenler Günü ve 20. Yıl Kutlaması: %80 İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More

1 sene ago

Fırsatları Kaçırmayın! Com.tr Alan Adınızı 65 TL’ye Kaydedin!

Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More

1 sene ago

20 Yıldır Daima Hızlı, Ekonomik ve Güvenilir Hosting | Ekonomikhost 20. yaşında

Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More

1 sene ago

Caching (Önbelleğe Alma) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More

1 sene ago

Windows Dijital Delil İzleri: Kabuk Çantaları(Shellbags) nedir?

Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More

1 sene ago