WordPress temalarının nasıl yüklendiğinden, kurulduğundan ve düzenlendiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu yazımızda WordPress tema seçiminin önemine değinip tema seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Sonra da sizin için seçtiğimiz en iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları paylaşacağız. Hadi başlayalım.
İyi bir tema seçmek neden önemlidir?
Sitenizi web dünyasına açılan eviniz gibi düşünebilirsiniz. Ücretli veya ücretsiz WordPress temaları arasından yapacağınız iyi bir seçim ile evinize ulaşım kolay olacak, gelen misafirleriniz iyi ve uzun vakit geçirecek, aynı zamanda evinizle ilgili paylaşımlar yapacaklar.
Tema seçiminiz sitenizin geleceğini belirler. Ayrıca seçtiğiniz tema tasarımının dijital kimliğinizi oluşturacağını da unutmamalısınız. Bu yüzden teknik özelliklere dikkat edeceğiniz kadar temanın sizi ya da kurumunuzu da doğru yansıttığından emin olmalısınız.
Ücretli WordPress temanızı ThemeForest ya da MyThemesShop gibi binlerce tema barındıran sitelerden seçebilirsiniz, ücretsiz WordPress temaları ise güvenli olarak WordPress kütüphanesinde bulabilirsiniz. Template seçimi yaparken öncelikle bu gibi sitelerde WordPress kategorisini alt başlıklara ayrılmış olarak görebilirsiniz. Bu başlıklarda sizi yansıtan kategorilerden (blog, magazin, eğitim, teknoloji, düğün vb.) birini seçtikten sonra en çok satanlar ya da en iyiler şeklinde sıralama yapmanız size doğru template seçmeniz için yardımcı olur.
Tema seçerken neleri göz önünde bulundurmalıyız?
İster ücretli ister ücretsiz WordPress temaları düşünün, sitenize WordPress tema seçerken hangi kriterlere dikkat edeceğinizi bilmeniz gerekir. İşin başındayken doğru seçimi yaparsanız sonrasında hızlandırmak için ekstra çaba sarf etmenize gerek kalmayacaktır. İşte temanızın sahip olması gereken özellikler:
1. Hızlı olması
Bir temanın hızını etkileyen iki önemli faktör vardır. Bunlardan ilki iyi kodlanmış olması diğeri ise request sayısının ideal olmasıdır.
Geniş bir anlama sahip olan “iyi kodlanmış olması” ifadesini sizleri çok teknik detaylara boğmadan bahsedeceğim. İyi kodlanıp kodlanmadığını seçtiğiniz temayı GTmetrix üzerinden test edebilirsiniz. Aynı zamanda request değerini de bu test sonrası görebilirsiniz.
Bu linkte çıkan sonuçları analiz ederken çıkan sonuçların hangi anlama geldiğine dikkat etmemiz gerekir. Performance Scores ve Page Details parametrelerinin anlamını öğrenelim.
Performans Scores (PageSpeed ve YSlow)
PageSpeed ve YSlow, bir web sitenin yapısının sitenin hızını nasıl etkilediğini ölçen iki farklı ölçüm değeridir. Her bir ölçüm değeri, karşımıza çıkan sonuç sayfasında sitenizi hızlandırmanız için size öneriler sunarak iyileştirme yapmanıza yardımcı olacaktır.
Bu iki değerin alt değerlerine bakarak sorunun daha da ayrıntısını görüntüleyebilir ve sadece sitenizi yavaşlatan faktörleri düzenleyebilirsiniz.
Eğer temanız 80 ve üzeri puan alırsa bu aynı zamanda da temanın iyi kodlandığın bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Page Details (Request, Load Time, Total Page Size)
Öncelikle request ne anlama geliyor onu açıklayayım. Bir ziyaretçi sitenizin herhangi bir sayfasını ziyaret ettiğinde, karşına açılan sayfada bulunan her bir CSS, JS, HTML dosyası her bir resim 1 http request’tir. Tema satın alırken bu değerin 50-70 arasında olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim.
Page size’da ise size sayfa boyutunu, load time yüklenme süresini vermektedir. Görseldeki parametreleri analiz etmek gerekirse;
Toplamda 2.70 mb boyutundaki 66 requesti 4.5 sn’de açıyor. Bu tema için iyi bir sonuç aldık. Temanızı satın almadan önce siz de mutlaka performansını test edin.
2. SEO dostu olması
WordPress kullanabileceğiniz en iyi SEO alt yapısına sahip içerik yönetim sistemidir. WordPress panelinde gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra iyi bir SEO eklentisiyle sitenizi çok iyi noktalara taşıyabilirsiniz. Tabi ki WordPress’in çok iyi bir alt yapıya sahip olmasının yanı sıra seçtiğimiz tema da aynı şekilde SEO dostu olmalıdır, aksi takdirde tamamen SEO dostu olmaktan uzak kalabilirsiniz.
Tema satın alırken özellikle Themeforest’taki tasarımcıların tema açıklamalarına yazdığı “SEO optimize” ve “SEO ready” gibi ifadeler temanın SEO dostu olduğunu gösterir.
Eğer siz de temanızın SEO uyumluluğunu test etmek istiyorsanız Google Chrome’un eklentilerini(SEO site tools, mozbar) kullanabilirsiniz.
3. Tarayıcı uyumlu olması
Tema seçimi yaparken mevcut tüm tarayıcılar ile uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer trafiği yüksek bir siteniz olsun istiyorsanız bu önemli bir kriter. Çünkü farklı tarayıcılardan ziyaretçilerimiz olabilir, tarayıcı uyumluluğu olmayan bir tema bize bu tarayıcılardan gelecek olan ziyaretçileri kaybettirir. Doğal olarak trafik kaybına ve Google sıralamanıza etki eder. Bu yüzden, tema satın almadan önce mutlaka tarayıcı uyumluluğuna da dikkat edin.
4. Kullanımı kolay ve güvenli olması
WordPress tema satış oranı oldukça yüksek olduğu için themeforest bu anlamda size güven verebilir. Temanızı bu platform üzerinden seçebilirsiniz. Aynı zamanda bu platform üzerinde temanın satış sayısını, kullanıcı yorumlarını ve satın alan kullanıcıların ne gibi sorunlarla karşılaştığını görebilmeniz sizin için güvenini pekiştirebilir. Satış oranı yüksek olan bu temalar güvenlik testlerinden geçerek bu platformda yer alıyor. Kullanıcıların rastladıkları eksikleri gidermek için sürekli güncellemeler yapıldığını ayrıca belirtmek isterim.
Güvenli bir tema seçtikten sonra bu temanın kullanımının kolay olmasına dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz temanın eğer varsa demosunu ayrıntılı şekilde incelemelisiniz. Panel ayarlarının ve panel kullanımının sizi yormayacak şekilde olması seçiminizde etkili olur. Sonrasında satın alma işlemini yapabilirsiniz.
5.Sektörünüze hitap etmesi
Tema seçimi yaparken ilgili sektör temalarına bakmak da işimizi kolaylaştırır. Örneğin bir spor salonunuz var ise temanıza spor kategorisinden değil de blog kategorisinden seçmeye kalktığınızda tema ile ilgili köklü değişiklikler yapmanız gerekir. Oysa ki ilgili alanınızdan tema seçimi yaptığınızda temada bulunan görselleri kullanabilir ve rahatlıkla sitenizi tamamlayabilirsiniz.
Tema seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden bahsettikten sonra sıra şimdi sizin için seçtiğimiz en iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları listemize geldi.
En iyi 5 blog teması hangileridir?
Bir WordPress blog açmak istiyor ama hangi temayı seçeceğinize karar veremiyor olabilirsiniz. “Blogum için en iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları hangileri?”, “Sitemin performansı en iyi olacak şekilde hangi WordPress blog temasını seçmeliyim?” gibi sorular kafanızda uçuşuyor olabilir. Sizin için en iyi WordPress blog temalarını inceleyip kısaca bilgilerini paylaşacağım.
NEWSPAPER
İlk sıradaki temamız “NewsPaper”, bu temaya themeforest’tan ulaşabilirsiniz. NewsPaper çok satanlar listesinde ilk sırada yer alıyor.
NewsPaper’ın en önemli özelliklerinden birisi multipurpose yani çok amaçlı olması. Farklı sektörlere uygun farklı şablon seçenekleri sunuyor.
Temanın kullanıcılar tarafından iyi yorumlar alması ve geri dönüşlerin olumlu olması da bizi etkileyen diğer faktörlerden.
Görselliğin yanı sıra temanın performansının yüksek olması, mobil uyumlu olması ve SEO dostu olması gerekiyor. Temayı incelemeye devam ettiğimizde bu değerleri de görebilirsiniz. Newspaper temasında, Google page speed değerinin 85, Pingdom değerinin %95 ve GTmetrix’ te de %95 değerini aldığı belirtilmiş. Oldukça hızlı bir tema olduğunu bu değerler ile kanıtlıyor.
NewsPaper sıraladığımız tüm özellikleri taşıyan, rahatlıkla her sektörde kullanabileceğiniz, hızlı aynı zamanda da SEO uyumlu bir tema.
SAHIFA
İkinci sırada ise “Sahifa” temasına yer verebiliriz. Bu temada farklı arayüzler bulunmamasına karşın sade ve net tasarımlardan hoşlanan kişiler tarafından tercih edilebilir.
SOLEDAD
“Soledad” ise önerebileceğim başka bir WordPress blog tema. Her türlü blog içeriğinde kullanabileceğiniz farklı şablonları içerisinde barındırıyor. Aynı zamanda SEO uyumlu, responsive ve hız testini başarıyla geçmiş olan bir tema olduğundan blogunuzda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
NEWSMAG
“Newsmag” ise dünya çapında en çok satılan temalar arasında ilk 3’e girmeyi başarmış ve kendini kanıtlamış bir tema. Bu temayı hem WordPress blog teması hem de magazin/haber teması olarak kullanabilirsiniz.
THE CONFERENCE
İlk dört temayı ücretli WordPress temalardan örnek verdim. Sıradaki ise ücretsiz WordPress temaları arasında olan “The Conference” var.
Karmaşık bir yapıya sahip olmaması bu temanın en sevilen özelliklerinden biri. Farklı şablonlar barındırmıyor. Tarayıcı ve SEO uyumlu olması ise ücretsiz WordPress blog tema olarak seçilmesine etken olabilir.
En iyi 5 e-ticaret teması hangileridir?
E-ticaret, internet üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapmamızı sağlayan platformdur. E-ticarette sitenin hızı, güvenliği, görünümü satış potansiyelini etkilediği için iki kat önem kazanıyor. İşte e-ticaret için en iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları.
FLATSOME
“Flatsome” ThemeForest listesinde en çok satan temalar arasında ilk sırada yer alıyor. Tema çok amaçlı, hızlı ve güvenli olmasının yanı sıra olumlu birçok kullanıcı yorumuna sahip olduğundan e-ticaret siteniz için tercih edebilirsiniz. Barındırdığı birçok farklı şablondan size en uygun olanı sitenize uygulayarak işe koyulabilirsiniz.
E-COMMERCE
İkinci sırada ise hızı ile ön planda olan “e-commerce“ temasına yer vermek istiyorum. WordPress alt tabanlı bir alışveriş sitesi kurup bu siteden yüksek gelir elde etmek istiyorsanız bu temayı kullanabilirsiniz. Hızının yanı sıra SEO uyumlu olması ve responsive uyumu (masaüstü ve mobil cihazlarda düzgün görünmesi) ile tavsiye edeceğim temalar arasına giriyor.
MIXSTORE
Üçüncü sırada yer alan tema, kullanıcı deneyimi muhteşem yorumlar alan “MixStore.” Hız ve SEO uyumluluğu açısından üst sıralarda yer alan temalar kadar iyi sonuçlara sahip olmasa da çıkan sonuçlara kötü diyemeyiz. MixStore’ı önemli kılan nokta aslında tamamen kullanıcı deneyimi. Sizin için de kullanıcı deneyimi önemli ise bu WordPress e-commerce tema tam size göre.
PORTO
Dördüncü sırada ise “Porto” temasına yer verebiliriz. Daha önce birçok sitede kullandığım Porto’yu özellikle online alışveriş sitenize uygulayabilirsiniz. Ayrıca içinde barındırdığı farklı şablonları kurumsal, kişisel, otel, restaurant gibi birçok sektöre uygulanabilir.
WOOCART
Son sırada yer vereceğimiz WordPress e-ticaret teması ise “Woocart”. Woocart tema, diğer temalarda olduğu gibi hız, SEO uyumluluk ve responsive tasarımı ile öne çıkıyor. Bu özelliklerinin yanı sıra kullanıcı deneyimi araştırmaları ile tasarlanmış olması tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor.
Diğer alanlarda kullanabileceğimiz en iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları hangileridir?
IMPREZA
Kurumsal tema olarak “Impreza” size önereceğim temalar arasında ilk sırada yer alıyor. Sade ve şık bir tasarıma sahip aynı zamanda hızlı ve SEO uyumlu olduğu için güvenle sitenizde kullanabilirsiniz.
REALHOMES
“Realhomes” satış oranı en yüksek olan WordPress emlak temasıdır. 17.000’den fazla mutlu kullanıcı yorumuna sahip olan bu tema işlevsellik olarak işimizi oldukça kolaylaştırıyor. Kolay kullanımlı paneliyle ile de ön plana çıkıyor.
NEWSONLINE
Haber teması olarak kullanabileceğiniz, içerisinde farklı şablonlar barındıran sade ve net bir temaya ihtiyacınız varsa size “NewsOnline” temasını önerebilirim. NewsOnline haber temasının dikkat çeken iki özelliği var, bunlardan ilki hızlı oluşu ikincisi ise SEO uyumlu olmas. Temanın haber, eğlence, ilişki, spor ve yemek şeklinde 5 farklı şablon tasarımı bulunuyor. Hoşunuza giden tasarımı seçerek sitenize uygulayabilirsiniz.
Artık bir tema seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Dilerseniz kendi beğendikleriniz, dilerseniz bu yazıda önerdiğimiz ücretli ve ücretsiz WordPress temaları arasından seçim yapıp kendi WordPress sitenizi kurmaya bugün başlayabilirsiniz. WordPress kurulumu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More
Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More
Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More
Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More
Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More
Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More