İş Hayatınıza Robotların Katılmasına Ne Dersiniz?

99

Herkesin mutlaka yardıma ihtiyaç duyduğu bir dönemi olmuştur. Özellikle iş dünyasında kahve yapımından faturalandırma işlemlerine kadar birçok konuda yardıma ihtiyaç vardır ve kişiler bu tarz işleri başkalarına yaptırmaya bayılırlar. Peki ya bu başka biri Yapay Zekâ (Artificial Intelligence-AI) olsaydı?

Yapay zekânın çok güçlenerek dünyayı ele geçirebileceği fikri çoğu insanı korkutuyor. Neyse ki yapay zekâ henüz o kadar güçlü değil ve hayatları kolaylaştırmaya devam ediyor.

Akıllı telefonlarınızdan Siri’yi ya da Google Asistan’ı kullanıyorsanız yapay zekâ konusunda zaten az çok fikriniz vardır. Eğer henüz bu yazılımları kullanmıyorsanız hemen kullanarak test etmeli ve yapay zekâ ile şimdiden ne kadar içli dışlı olduğunuzu görmelisiniz.

Fakat bu haberimizde daha da ileri gideceğiz ve Smart Speaker ya da Türkçe adıyla Akıllı Hoparlör olarak bilinen yeni yapay zekadan bahsedeceğiz.

Akıllı Evlerin İşlevleri İş Hayatınızda Size Yardımcı Olabilir

İş hayatınızda size en çok yardımcı olacak olan Smart Speaker’ın ana sanal uygulamalarına değinelim ve özelliklerine derinlemesine bir göz atalım:

Programlama ve Hatırlatmalar

Smart Speaker’ın en önemli özelliklerinden ilki takviminizi düzenleyebiliyor olması. Bir randevu oluşturduğunuz zaman bunu Smart Speaker’a anlatabilir ve gerekli tüm bilgileri içerdiğinden emin olmak için kontrol listelerini kontrol edebilirsiniz.

Tabii ki bunlarla sınırlı değil. Smart Speaker düzenlediğiniz yeni takvime göre mobil cihazınızın da takvimini otomatik olarak güncelliyor. Bu sayede randevularınız da her an sizin yanınızda olacak.

Smart Speaker ayrıca zamanlayıcıları, kronometreleri ve alarmları da takip edebilir. Üstelik tüm bunlar gerçekleşirken hiçbir zahmete girmenize gerek kalmaz.

İnternet Araştırmaları

Gün içinde birçok sorumuzun cevabı için Google’ı kullanıyoruz. Birçok zaman o anda yapıyor olduğumuz işe ara vermeden Google’ın sesle arama komutunu kullanıyoruz. Google’ın mikrofonları oldukça güçlü, bu yüzden çok yüksek oranla herhangi bir sorun yaşamadan sorgulamamızı yapabiliyoruz.

Amazon Echo da bu konuda oldukça verimli fakat mutlak olarak Google Home internet aramalarında üstünlük sağlıyor.Google Home, en iyi sonuçlara ulaşabilme ve ilk 1-2 satırı okuyabilme özelliği ile size oldukça zaman kazandırabiliyor ve bu sırada siz de daha önemli olan işleriniz üzerinde yoğunlaşabiliyorsunuz.

Google Home’un olumsuz olarak değerlendirilebilecek tek yanı ise birkaç satırdan sonra kaynağı okumayı durdurmasıdır.

Her ne kadar okumayı durduruyor olsa da çok yüksek oranla size yeterince bilgi aktarmış olacaktır. Fakat daha nihai ve ayrıntılı bilgiler için bilgisayar kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

İletişim

Google Home’u ve Amazon Echo’yu kullanarak aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik şu an için sadece ABD’de kullanılabiliyor fakat Google çok yakında diğer lokasyonlar için de bu özelliği kullanıma açacağını açıklamıştı. Bu ürünler ile aramalar gerçekleştirebiliyor olmanız oldukça faydalı, fakat bunun dışında mesajlar da yazabilirsiniz. Sesinizi metine çevirebilme özelliği ile bunu gerçekleştirmek mümkün.

 

Ayrıca ek olarak Amazon Echo, Echo’dan Echo’ya ve Echo’dan Alexa uygulamasına sahip telefonlara yönelik aramalar yapmak için de uygundur. Bu özelliklerin nasıl aktif edilip nasıl ayarlanabileceğini de Amazon Echo’nun ve Google Home’un web sayfalarından öğrenebilirsiniz.

Seyahatler

Büyük bir şehirde yaşıyorsanız ve özellikle toplu taşıma araçları ile sık sık seyahat ediyorsanız, yapay zekâ size çok yardımcı olabilir.

 

Hem Amazon gem de Google, hızlıca sorabileceğiniz bir soruya yanıt olarak işe nasıl ve hangi zamanda gidip gelebileceğinizi söyleyebilir. Toplu taşıma söz konusu olduğu zaman Google Home, kendi bir diğer uygulaması olan Google Haritalar’ı kullandığı için Amazon Echo’ya göre bir adım daha önde duruyor.

Müzik

Ofisinizde müzikler oynatarak çalışanlarınızı motive mi ediyorsunuz? Ya da müşterilerinizi teşvik etmek için mağazanızda mı müzik çalıyorsunuz? Bu akıllı speakerlar diğer sıradan speakerlara benzer fiyatlarla satın alınabiliyor ve otomatik olarak müzik kitaplığınıza erişebiliyor. Hem Amazon Echo hem de Google Home, Spotify’den Deezer’e kadar çok çeşitli seçenekler sunuyor.

Müzik konusunda Amazon Echo, Google Home’ye göre daha avantajlı çünkü Amazon’daki MyMusic kütüphanenizi cihaza yüklemenize izin veriyor. Ayrıca sadece adını ya da frekansını söyleyerek radyo istasyonlarını dinleyebilmeniz de mümkün.

Güncellemeler ve Fiyatlandırma

Birçok ek işlevi olan bu cihazlar, gelecek odaklı oldukları için düzenli olarak güncellenirler.

Henüz ülkemizde çok büyük kitlelere ulaşmamış olsa da dünya genelinde oldukça popüler olan bu cihazlar için 3. taraf geliştiriciler tarafından sürekli yeni ve ücretsiz uygulamalar yayınlanıyor. Bu da cihazların işlevselliğini düzenli olarak artırıyor.

Hem Google Home’nin hem de Amazon Echo’nun geniş ürün ve özellik yelpazesi olduğu aşikâr. Bu yüzden sabit bir fiyat politikasından bahsetmek zor fakat genellikle 30$’dan başlayan fiyatlarla satın almak mümkün.

Ürünlerin daha düşük fiyatlı olanları da diğerleri gibi maksimum erişim imkânı sunuyor. Fakat daha yüksek fiyata sahip olanların hoparlörleri daha iyi ve işlevselliği daha fazla.

Ürüne Özgü Detaylar

  • Google Assistant

Hemen elinin altında olan milyonlarca veri hem akıllı telefonlarla hem de akıllı diğer cihazlarla (akıllı termostat gibi) senkronize olabilmesi, akıllı, uyarlanabilir ve aranan bilgiyi anında sunması gibi özellikleri ile oldukça iyi bir seçenektir.

Google Home, akıllı ışıklardan duman alarmlarına kadar pek çok uygulamayla senkronize edilebiliyor ve birçok donanım ile çalışmak için uyumlu. Bu sayede tonlarca potansiyele sahip.

Hatta Google Home, gizli birçok özelliğinin yanında oyunlar, şakalar ve bilmecelerden oluşmaktadır. Oldukça etkileyici ve komik olan bu cihaz ayrıca iyi bir trivia quizine de sahip.

Google Home ile yemek de yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken “Haydi Google, bana Lazanya tarifini bul.” demek. Hemen ardından cihaz uygun bir pişirme programı başlatacak. Bunun en iyi yanı ise tarifi aşamalı ve adım adım olarak sunmasıdır. Üstelik harici bir uygulama da gerekmiyor.

Amazon Echo

Google Home 2015 yılının Eylül ayında tanıtılmıştı. Amazon Echo ise tam olarak 1 yıl önce piyasaya sürüldü ve daha eski olmasına rağmen bazı şeyleri daha iyi yapabiliyor. Echo’nun becerileri Home’ye kıyasla daha fazladır.

Echo ile Amazon siparişlerinizi takip edebilir ya da Amazon’daki bazı öğeleri yeniden sipariş edebilirsiniz.

Her ne kadar Home’ye kıyasla daha fazla özelliği olsa da bu özelliklerin çoğu ABD’de kullanılabiliyor. Ayrıca Echo; Echo Show, Echo Look ya da Echo Dot gibi farklı cihazlar ile farklı hedef kitlelere ulaşılıyor. Hatta Look ve Show’un dahili kamerası da mevcut.

  • Apple Homepod

Bu ürün henüz piyasaya sürülmedi fakat önümüzdeki birkaç ay içinde sürülmesi bekleniyor. Siri’nin sanal yardım özelliklerini kullanacak olan bu cihaz rakiplerine benzer özelliklere sahip olacak.


Article Tags: · ·

Leave a Comment

Paylaş