Makale Başlıkları
ava Runtime Environment (JRE), Java programlarının çalıştırılabilmesi için gerekli olan bir yazılım ortamıdır. Java programlama dilinde yazılmış olan uygulamalar, özel bir derleme süreci sonucu “bytecode” adı verilen ara birime çevrilirler. Bu bytecode, farklı platformlarda çalıştırılabilirlik ve taşınabilirlik sağlamak amacıyla kullanılır. JRE, bu bytecode’ları anlayarak ve çalıştırarak Java uygulamalarının çalışmasını sağlar.
Bytecode Yorumlama: JRE, Java uygulamasının bytecode’larını yorumlayarak platforma özgü makine koduna dönüştürür ve bu şekilde uygulamayı çalıştırır.
Çevresel Kütüphaneler: Java uygulamaları, çeşitli işlevleri gerçekleştirmek için Java SE (Standard Edition) kütüphanelerine ihtiyaç duyar. JRE, bu standart kütüphaneleri içerir ve uygulamaların bu kütüphaneleri kullanmasını sağlar.
Garbage Collection: Java, otomatik bellek yönetimi sağlayan bir dil olarak bilinir. JRE, bellek kullanımını takip eder ve gereksiz bellek alanlarını geri kazanmak için “garbage collection” (çöp toplama) işlemlerini gerçekleştirir.
Platform Bağımsızlık: Java, “write once, run anywhere” (bir defa yaz, her yerde çalıştır) felsefesiyle tasarlanmıştır. JRE, Java uygulamalarının farklı işletim sistemlerinde (Windows, Linux, macOS vb.) çalışabilmesini sağlar.
Java kaynak kodu yazılır ve derlenerek bytecode üretilir.
Kullanıcı, JRE’yi bilgisayarına veya cihazına kurar.
Java uygulaması kullanıcı tarafından başlatıldığında, JRE bu bytecode’ları yorumlar ve çalıştırılabilir makine koduna dönüştürür.
Uygulama, JRE üzerinde çalışırken JRE, gerekli kütüphaneleri kullanır, bellek yönetimini sağlar ve uygulamanın düzgün çalışmasını destekler.
Genel olarak, JRE Java uygulamalarının çalışabilmesi için gereken altyapıyı sağlar ve platform bağımsızlığı ile bellek yönetimi gibi önemli işlevleri yerine getirir.
JRE’nin Bileşenleri
Java diliyle çalışan ve uygulama geliştiren yazılımcıların kullanabileceği Java Development Kit ya da Java Geliştirme Kiti adı verilebilen bir araçtır. Çeşitli versiyonları ve sürümleri vardır.
Java Enterprise Edition (JEE)
Java Special Edition (JSE)
Java Mobile Edition (JME)
Java Virtual Machine (JVM) ise canlı olarak Java uygulamalarını yürütmek için kullanılan bir araçtır. Geliştiriciler JDK ile geliştirdikleri Java tabanlı bu sanal makine üzerinde çalıştırırlar.
Geliştirme Araçları
Swing: Swing, Java programcılarının grafiksel kullanıcı arayüzleri (GUI) oluşturmasını sağlayan bir kütüphanedir. Daha modern ve özelleştirilebilir GUI bileşenleri sunar.
AWT (Abstract Window Toolkit): Java’nın eski GUI kütüphanesidir ve temel GUI bileşenlerini sunar. Swing gibi daha modern ve özelleştirilebilir değildir.
Java 2D: Java programcılarına 2D grafik çizim yetenekleri sunan bir API’dir. Oyunlar, efektler ve diğer görsel bileşenler için kullanılabilir.
Kitaplıklar
JDBC API:
Java Database Connectivity API, uygulamaların uzak veritabanlarına bağlanması, sayfalara ve dosyalara erişim sağlaması amacıyla kullanılan bir Java API’sidir.
JNDI:
Java Naming and Directory Interface, Java istemcilerinin veri nesnelerini ve kaynaklarını bir ad aracılığıyla keşfetmesine ve araştırmasına olanak sağlayan bir Java API’sidir.
Java IDL:
Java IDL, farklı platformlarda dağıtık olarak bulunan nesnelerin iletişim kurabilmesi için kullanılan bir araçtır. CORBA (Common Object Request Brokerage Architecture) tabanlı dağıtılmış nesne modeli sayesinde Java IDL, farklı dillerde yazılmış nesnelerin dilden bağımsız olarak iletişim kurmasını sağlar.
“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More
Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More
Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More
Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More
Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More
Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More