KVM, Klavye, Video, Mouse kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve uzak bilgisayarları yönetmek için kullanılan bir donanımsal cihazdır.
KVM Switch olarak da görebileceğiniz bu cihaz birden fazla bilgisayara ulaşmanızı sağlayan özel bir cihazdır. KVM, istediğiniz uzaktaki bir sunucuya sizin mouse,klavye ve monitörünüz ile IP adresi üzerinden ulaşarak, BIOS seviyesine kadar tüm yönetim işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlar. Bir çok uzak bilgisayar yönetim programı görebilirsiniz ve neden KVM’ye ihtiyaç duyayım diyebilirsiniz. Bahsedilen ve kullanılan diğer yazılımlar Desktop seviyesinde kalır ancak KVM BIOS seviyesine kadar inebilir ve bu sayede sunucunuzu barındıran ortamdaki network çökse dahil KVM ile ulaşıp sunucunuza iletişim sağlayabilirsiniz. Bu cihaz hiçbir veri merkezine ve lokasyona bağlı değildir. KVM çevre etkenlerinden oluşan sorunlardan arındırılmaya çalışılmış en kötü durumlarda bile yardım edebilecek en güçlü cihazdır.
KVM bu kadar özelliğin yanı sıra sunucu sahiplerinin en çok tedirgin olduğu güvenlik konusunda da kullanıcıları memnun etmeyi başarıyor. Bu donanım ile herhangi bir kısıtlama olmadan sunucunuza ulaşabilir, bakım ve yönetimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda şifre kontrolü vs. gibi güvenlik önlemleri ile sunucu sahibinin güvenliğini sağlıyor. KVM, iso ve local disk dosyalarını direk çalıştırabilmektedir. Kısaca anlatmak gerekirse KVM herhangi üst düzey yazılımlara ihtiyaç duymadan BIOS seviyesinde yönetimler yapabileceğiniz tek aygıttır.
Eğer bir uzak sunucunuz var ise mutlaka tavsiye edebileceğimiz KVM için araştırmalar yaptığınızda diğer aygıtlara göre hem daha ekonomik hemde ne kadar üst düzey bir yönetim aygıtı olduğunu anlayacaksınız. Teamviewer, Terminal Servis gibi uzaktan kontrol uygulamaları aklınıza gelebilir ve bundan dolayı KVM size gereksiz gelebilir. Ancak aralarında çok büyük bir fark vardır; Teamviewer ve Terminal Servis benzeri uygulamalar işletim sistemine bağlanır. Ancak KVM sunucuya fiziksel olarak bağlandığından dolayı herhangi bir üst düzey sorun olduğunda mutlaka size Teamviwer , Terminal Servis tarzı yazılımlardan daha fazla destek sağlayacaktır.
Article Tags: kvm nasıl kullanılır · kvm ne işe yarar · KVM nedir · kvm switch nedir