Logo Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde hazır programlar sayesinde basit logolar yapılabilmektedir. Fakat profesyonel ve marka olabilecek bir logonunda profesyonel bir tasarımcının gözü ile yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda logo yapımına yeni başlayanlar ve kendisini bu sektörde geliştirmek isteyenler için logo tasarımında dikkat edilmesi gereken bir takım püf noktalarına değineceğiz.

Logonun Sade Olması: Gün içerisinde karşımıza birçok firmanın onlarca logosu gelmektedir. Bunlara araba logoları, işyerleri ve firmaların logoları, internet sitelerin sitelerinin logoları başta olmak üzere örnekler verilebilir. Peki bu logolardan kaçı aklınızdadır. Büyük firmaların logolarına baktığınızda ilk bakışta sadelik gözünüze çarpar. Kısacası logo tasarımında karmaşıklıktan kaçınmalı, sadeliğe özen göstermelisiniz.

Logo Boyutları: Logoyu sizden istene boyutlarda tasarlamanız gerekir. Oranlarda yaptığınız çok küçük kaydırmalar, logoyu alan firma veya şahıs tarafından kabul görmeyebilir. Ayrıca logonun nerede kullanılacağı önem teşkil etmektedir. Eski zamanlarda boyutlardaki küçük hatalar giderilmesi zor olabilse de, günümüzde vektörel olarak tasarlanan logolar bu problemi ortadan kaldırıyor diyebiliriz.

Doğru Renk Kullanımı: Yapılan araştırmalar akılda kalıcı olan logolarda renk kullanımı %80 oranında bir veya iki renkten oluşmaktadır. 3 adet renk sayısı başarılı logoların çok azında görülmüştür. Sizde logo tasarımınızda maksimum 3 renk kullanmalı, birçok değişik renk kullanmaktan kaçınmalısınız.

Yazı Stili Seçimi: Logoda kullanacağınız yazı tipi mutlaka kolay okunabilir ve okunduğunda anlaşılabilir olmalıdır. Değişik yazı fontları kullanıp logonuzun dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz, fakat seçtiğiniz bu fontun okunması zor ise bu logoyu başarısız kılacaktır.

Logonun Pratik, Kullanılabilir ve Uydurabilir Olması: Logonuzun pratik, kullanılabilir ve uydurulabilir olması demek her ortama uygun olması anlamına gelir. Az renk kullanımının karışıklığı ve başarıyı sağladığını belirtmiştik, kullanılan az renkler aynı zamanda baskı maliyetlerini büyük ölçüde azaltacaktır.

Logo Özgünlüğü: Tasarladığınız logoda birtakım şeylerden mutlaka esinlenebilirsiniz, fakat kesinlikle benzersiz olması için çaba göstermelisiniz. Zaten logonun amacı da temsili olduğu firmayı, ürünü vb… tam anlamıyla belirtmektir. Örneğin Mcdonalds, Burger King, Wendy’s vb… fast food şirketleri logolarında sarı-kırmızı renklerini barındırmaktadır. Fakat bu logoların benzer olduğunu göstermez, bu firmaların logolarına baktığınızda renk kullanımlarında benzerlikler olduğunu görebilirsiniz fakat tamamen özgün bir tasarımla karşılaşırsınız.

Kullanıldığı Alanı Yansıtması: Logo firmanın, kişinin veya ürünün kimliğini yansıtmalıdır. Logoya bakıldığı zaman ne iş yapıldığı ile ilgili bilgi verebilmesi önemlidir.

admin

Recent Posts

“A.TR” 3. Kategori Başvuruları Başladı!

“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More

6 ay ago

Öğretmenler Günü ve 20. Yıl Kutlaması: %80 İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More

12 ay ago

Fırsatları Kaçırmayın! Com.tr Alan Adınızı 65 TL’ye Kaydedin!

Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More

1 sene ago

20 Yıldır Daima Hızlı, Ekonomik ve Güvenilir Hosting | Ekonomikhost 20. yaşında

Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More

1 sene ago

Caching (Önbelleğe Alma) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More

1 sene ago

Windows Dijital Delil İzleri: Kabuk Çantaları(Shellbags) nedir?

Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More

1 sene ago