Mail Protokolleri Nelerdir?

83

Mail hizmetlerinde üç adet servis kullanılır bunlar; smtp, pop3 ve imap’dır. Bunların kısaca anlamlarını, kullanım alanlarını ve portlarını sizlerle paylaşacağız.

1.)Smtp Nedir ?

Smtp, Simple Mail Transfer Protocol cümlesinin kısaltılmış halidir. Mail gönderme işini üstlenen bu protokol sunucu ile client arasındaki iletişim belirler. Kısaca anlatmamız gerekirse bir kişi mail göndermek istediğinde bilgisayarı öncelikle SMTP sunucusuna bağlanıyor, kullanıcı adı-şifre gibi güvenlik önlemleri başarıyla tamamlandıktan sonra sunucu bu isteğe onay verir ve maili diğer sunucuya ileterek bağlantıyı bitirir. SMTP servisini, Outlook, Kmail, Eudora gibi yazılımlara senkronize ederek bu yazılımlar üzerinden de mail gönderimini gerçekleştirebilirsiniz. SMTP 25 ve 587 portlarında çalışmaktadır.

2.)Pop3 Nedir ?
Pop3, Post Office Protocol 3 cümlesinin kısaltılmış halidir. Smtp protokolünün tam tersine mail alım işini üstlenmiştir. TCP/IP bağlantısı üzerinden gerçekleşir ve sabit portu 110’dur. Yine outlook gibi programlar ile senkronize edebilir ve SMTP, pop3 ile bütün mail alım-gönderim işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Periyodik sürelerle kendini günceller ve mail geldiğinde sizin sunucunuza bunu iletir.

3.)IMAP Nedir ?

Imap, Internet Message Access Protocol cümlesinin kısaltılmış halidir. Bir e-mail iletişim protokolüdür. Mantık olarak pop3 ile aynı mantıkda çalışmaktadır fakat Imap’ın farklı olarak sunucu ile senkronizasyon özelliği vardır. Bu protokol sabit 143 portunu kullanır. Senkronize olması sayesinde bir maili sildiğinizde sunucudanda silmiş olursunuz. Aradaki farkı en rahat şöyle anlatabiliriz bir mail sunucunuz var 10 tane mail geldi daha sonra outlook gibi bir yazılıma pop3 ile bağlantı kurarsanız bundan önce gelen maillerin tamamını istemciye alabilirsiniz. Ancak IMAP ile geçmiş maillerin sadece başlıklarını https://www.ekonomikhost.net/alabilirsiniz.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş