Nasıl Güvenli İnternet Kullanılır?

96

Günümüzde internet; iş, iletişim, eğlence, alışveriş ve en önemlisi bilgiye ulaşmak için en sık kullanılan platformlardan biri halini almıştır. İnternetin insanların hayatında bu kadar önemli alanlarda rol almasıyla doğru orantılı olarak internette paylaşılan veri miktarı da artmıştır. İnternet üzerinde paylaşılan bu verilerin insanlara sağladığı yararların tartışılmaz bir gerçek olmasının yanı sıra internet büyük ve karmaşık bir sistem olduğu için bu sistem üzerindeki boşlukların kötü amaçlar için kullanılması internet kullanıcılarını tehdit edebilmektedir. Bu yazımızda interneti kullanırken nasıl daha güvende olabileceğimize dair ipuçları paylaşmak istiyoruz.


Güvenlik Duvarı ( Firewall)

Güvenlik Duvarı (Firewall), bilgisayarınıza ve yerel ağınıza internetten veya diğer ağlardan gelen ve giden verilerin içeriğini kontrol eden, bilgisayarınızı veya yerel ağınızı internetten ve diğer ağlardan gelecek saldırılara karşı koruyan yazılımlara verilen genel addır. Firewall bir nevi internet ile yerel ağınızın arasında bulunan koruma kalkanıdır.

Bilgisayarınızda bulunan firewall sayesinde internetten gelen ve internete giden veriler bu firewall üzerinden bir anlamda filtrelenerek geçer. Kullandığınız güvenlik duvarı ile internetten gelen ve internete giden verilerin güvenli veya zararlı olup olmadığı kontrol edilir. Bu sayede bilgisayarınıza ulaşan bilgilerin güvenilirliğinden ve bilgisayarınıza dışarıdan yapılabilecek tehdit içerikli herhangi bir müdahaleden haberdar olabilirsiniz. Ayrıca firewall sayesinde kullanmakta olduğunuz ve veri güvenliğiniz için herhangi bir tehdit oluşturduğunu düşündüğünüz bir programın, internet veya bir ağ üzerinden yapacağı veri alışverişini engelleyebilir veya güvenli olduğunu düşündüğünüz programın veri alışverişine izin verebilirsiniz.

Bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz yazılımları lisanslı olarak kullanmanız bilgisayarınızda bulunan verilerin güvenliği açısından oldukça önemli bir etkendir. Herhangi bir yazılımı lisanssız veya illegal bir şekilde kullanmanız güvenli internet kullanımınız için de ciddi tehditler oluşturabileceği gibi, sizi hapis ve para cezası gibi cezai durumlar içeren riskler altına da sokabilmektedir.

Lisanssız yazılım kullanımının başlıca oluşturabileceği olumsuzluklar şunlardır.

  • Hatalı ve eksik dökümanlar,
  • Hatalı ve eksik fonksiyonlar,
  • Virüslere karşı yazılımsal açıklar ve arka kapılar,
  • Teknik destek yoktur.

Lisanslı yazılım kullanarak yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm bu olumsuzluklardan korunmuş olup;

  • Virüs tehlikesine karşı korunmak,
  • Teknik destek güvencesinden yararlanmak,
  • Doğru ve eksiksiz dokümantasyon rehberliğinde çalışmak,
  • İhtiyaçlarına özel çözümlere rahatlıkla ulaşmak,
  • Yazılımından daha yüksek verim almak,
  • Yazılımını düşük maliyetle güncelleştirme olanağına kavuşmak,
  • Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler hakkında sürekli bilgilendirilmek.

gibi sizin lehinize olan tüm özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Anti-Virus

Bilgisayar virüsleri, kötü amaçlı kişiler tarafından kişisel bilgilerinizi, dökümanlarınızı, bilgisayarınız içerisindeki verilerinizi ve internet üzerinde kullanmış olduğunuz bilgilerinizi (banka bilgileri, kredi kartı bilgileri vs.) ele geçirmek veya bunlara zarar vermek için yazılan programlardır. Kötü amaçlı kişiler tarafından yaratılan bu virüsler bilgisayarınıza girdiği andan itibaren, kendini virüsü yazan kişinin belirlediği klasörlere kopyalayarak çoğaltabilir ve kendini ağdaki diğer bilgisayarlara kopyalayabilir. Sonuç olaraksa bilgisayar virüsleri, sahip olduğunuz tüm datalarınızın başkalarının eline geçmesine ve başkaları tarafından görüntülenebilip kullanılabilmesine olanak sağlar. Ayrıca bilgisayarınızda bulunan tüm dosya ve verileri geri dönüştürülemeyecek şekilde silebilir ve daha kötüsü bilgisayarınızın donanımına zarar verebilir. Bundan dolayı bir bilgisayar kullanıcısının kendisini bu tür saldırılardan, tehlikelerden, tehditlerden ve zararlı yazılımlardan korumak, en önemlisi kendi veri güvenliğini sağlamak için anti virüs programı kullanması çok önemlidir.

İşletim Sistemi ve Program Güncellemeleri

Kullanmakta olduğunuz işletim sistemi ve programlar için yayınlanan güncellemeler, işletim sisteminiz ve kullandığınız programlar için yenilik ve eklentileri yükleyerek işletim sisteminiz ve programlarınızın oluşabilecek tehditlere karşı güncel çözümlerle hazır bir şekilde kalmasını sağlar. Bundan dolayı işletim sisteminizin ve kullanmakta olduğunuz programların güncel olması bilgisayarınızın ve bilgisayarınızın içerisindeki verilerin güvenliği açısından oldukça önemlidir. Güncelleştirmelerin yapılmaması durumunda ise sisteminiz dışarıdan gelen saldırılara karşı savunmasız kalmış olur.

Güncellemelerinizin yapılmamasından ötürü oluşabilecek güvenlik açıkları, zararlı yazılımların sisteminize girmesine ve kolayca yayılmasına neden olabilir. Bunun sonucunda ise uzaktan komut çalıştırma, hizmet dışı bırakma, sisteme yetkisiz erişim sağlayama ve sisteminizin servis dışı bırakılması gibi ciddi tehdit içeren durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bütün bunları göz önünde bulundurarak, güvenli bir bilgisayar ve internet kullanımı için;

  • 1- Güvenlik duvarı,
  • 2- Lisanslı yazılımlar,
  • 3- Anti virüs programı,
  • 4- İşletim sistemi ve programların güncelliğinin korunması.

Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş