Spyware Nedir?Nasıl önlenir ve kaldırılır?

95

Spyware ya da casus yazılım, tüm işletmeler için bir baş belasıdır, çünkü bu tür bir kötü amaçlı yazılımla karşılaşmamış işletmelerin bile, doğru spyware denetleme ve temizleme araçları kullanmak konusunda sürekli dikkatli olmaları gerekir. Bugün spyware nedir sorusunu yanıtlamanıza ve kendinizi casus yazılımlara karşı nasıl savunacağınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız.

İşletmenizin ve müşterilerinizin verilerinin hacker’ların ve diğer siber suçluların eline geçmesini önlemek için işletme sahipleri ve girişimcilere yönelik hazırladığımız bu rehberde önce spyware nedir konusuna değineceğiz, sonra da casus yazılımın nasıl tespit edildiği, önlendiği ve kaldırıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Hadi başlayalım.

Spyware nedir?
Spyware ya da casus yazılım, kötü amaçlı kullanım için bilgisayarınızdan gizlice veri toplayan bir tür zararlı yazılım veya bilgisayar virüsü için kullanılan bir terimdir.

Bir spyware, bilgisayarınızdaki şifreleri kaydedebilir, ekranınızın görüntüsünü alabilir ve finansal dolandırıcılık için kredi kartı ve diğer ödeme bilgilerinizi çalabilir.

Ancak, spyware masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla da sınırlı değil. Hem Mac hem Windows bilgisayarların yanı sıra web sitesi sunucularına ve hosting sistemlerine de bulaşabilir. Kötü tasarlanmış bir web sitesi güvenliği yüksek kaliteli bir hosting’de bile hack’lenmeye, virüslere, sitenin offline olmasına ve kötü müşteri deneyimlerine yol açabilir.

En kötüsü, virüslü bir web sitesi veya bilgisayar, kullanıcı verilerinin sızdırılmasına sebep olabilir. Bu korkutucu ve ciddi bir sorun olsa da, biraz ustalık ve doğru araçlar yardımıyla siber suçluları uzak tutabilirsiniz.

Spyware, bir e postadaki kötü bir bağlantıya tıklama, web sitesi sunucunuzdaki yanlış dosya izinleri veya güncel olmayan bir uygulama veya program vasıtasıyla bulaşabilir. Çok fazla potansiyel spyware kaynağı olduğu için, iyi bir spyware tespit ve temizleme aracı seçmenin yanı sıra nasıl önlenebileceğini anlamak da önemlidir.

En iyi savunma iyi bir hücumdur: spyware önleme
spyware nedir savunma langırt
Bir web sitesi ya da bilgisayar kuruyorsanız ama kendinizi koruyacak önlemler almıyorsanız, hacker’ların verilerinize erişmek için kullanabileceği güvenlik açıklarına sahip olabilirsiniz.

İşe herhangi büyük bir sağlayıcıdan temel anti-virüs ve kötü amaçlı yazılım taraması yükleyerek başlayın.
Norton, McAfee ve Malwarebytes, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için saygın anti-virüs programlarıdır. Yeni Windows bilgisayarlarda kurulu olarak gelen Windows Defender’ı da küçümsemeyin. Bilgisayarınızın güvenliğini sağlayabilecek harika bir spyware denetleme aracıdır.

Web siteniz için güvenlik yazılımına da ihtiyacınız olacak. GoDaddy Web Sitesi Güvenliği gibi bir araç genel güvenlik açıklarını kapayabilir ve herhangi kötü amaçlı aktiviteler için web sitenizde sürekli tarama yapabilir. Web siteniz WordPress tabanlıysa, sitenizin güvenliğini daha da artırmak için WordFence, Sucuri veya iThemes Security gibi popüler eklentileri kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Spyware nedir ve nasıl önlenir konusunda alabileceğiniz son önlem ise, hacklenme ihtimalinize karşılık sitenizi düzenli olarak yedeklemektir. Bilgisayarınız için online ya da fiziksel yedekleme araçları, web siteniz için ise GoDaddy Web Sitesi Yedekleme çözümünü kullanarak, dosyalarınızın bozulması ya da kaybolması durumunda web sitenizin kolayca geri yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Şüpheli e postalara dikkat edin
Bilgisayarınıza spyware bulaşmasının en yaygın yollarından biri, şüpheli bir e postadaki bağlantıya tıklamaktır. Hangi e postaları açtığınıza ve nelere tıkladığınıza dikkat edin ve gönderene aşina olmadığınız sürece hiçbir bağlantıya tıklamayın.

Yazılımları güncel tutun
Bir diğer spyware önleme yöntemi de web sunucunuzdaki ve bilgisayarınızdaki uygulamaları ve yazılımları güncel tutmaktır. Yazılım geliştiriciler, potansiyel açıkları düzenli olarak keşfeder ve gidere, yapılan güncellemeler ise siber suçluları uzak tutacak bu düzeltilmiş kodları içerir.

Bir güncelleme halka açıldığında, önceki sürümdeki sorun genel bilgi haline gelir, bu da eski sürümü çalıştıran bir bilgisayar veya web sitesinin güvenlik ihlali için mükemmel bir hedef olmasına sebep olur.

Örneğin web siteniz WordPress tabanlıysa, denetim panelinden tüm eklentiler, ana temalar ve çekirdek WordPress için otomatik güncellemeleri açabilirsiniz. Bilgisayarınız için Windows ve Apple güncellemelerinin yanı sıra program ve uygulama güncellemelerini çalıştırın. Akıllı telefonunuz için de aynısı yapın. Sonuçta o da bir tür bilgisayar!

Spyware nedir: Casus yazılım nasıl tespit edilir ve kaldırılır
Eğer hack’lenirseniz, en kısa zamanda tekrar çalışmaya başlamanızı sağlayabilecek güçlü bir spyware tespit etme ve temizleme aracına ihtiyacınız olacak. Sitenizi bir yedeklemeden geri yüklemenin haricinde, tek seçeneğiniz web sitenizi virüslerden temizlemektir.

Daha önce spyware tespit etme için GoDaddy Web Sitesi Güvenliği’nden bahsettik. Ancak “önleme” aşaması için geç kaldıysanız, GoDaddy Express Kötü Amaçlı Yazılım Temizleme, web sitenizdeki tüm kötü komut dosyalarını, belgeleri ve kodları tespit edebilir ve kaldırabilir.

Hack’lenmiş bir web sitesini temizlemenin en zor kısmı, tüm kötü dosyaların kaldırıldığından emin olmaktır. Arta kalan tek bir kötü amaçlı dosya bile, bir hacker’ın web sitenizi yeniden ele geçirmesine sebep olabilir.

Her şeyi temizlemeyi başarsanız bile saldırının nerede ve nasıl gerçekleştiğini tespit edemezseniz, güvenlik sorunlarınızın asıl nedenini çözene kadar aynı sorunlar yeniden tekrarlanabilir.

Meşgul bir işletme sahibi olarak, web dosyalarınızın yapılarını, web sitelerinin veri tabanlarını ve diğer inceliklerini anlayacak uzmanlığınız ve zamanınız olmayabilir. Çoğu durumda, bulaşmanın tekrarlanmamasını sağlamak ve daha fazla stres ve iş kaybı yaşanmasını önlemek için alabileceğiniz en iyi karar alanında uzman bir dış kaynaktan destek almaktır.

Dijital tehlikelerden korunmak için güncel kalın
Yazılımların güncel tutulması, bilgisayarların ve web sitelerinin yedeklenmesi ve iyi kalite spyware denetleme ve kaldırma yazılımlarının kullanılması, dijital güvenlik konusunun önemli parçaları. Sağduyulu olduğunuz ve bu uygulamaları gerçekleştirdiğiniz sürece internette gizlenen kötülüklerden kaçınabilirsiniz.

Hazır işe koyulmuşken, bunu genel bir online güvenlik kontrolü yapmak için bir fırsat olarak da değerlendirebilirsiniz.
Ekibinizdeki herkesin güçlü ve benzersiz şifreler kullandığından emin olun ve dijital varlıklarınızla veri hırsızları arasına ek bir savunma katmanı eklemek için uygun olan yerlerde iki faktörlü kimlik doğrulaması kullanın.

Tavsiye edilen güvenlik yöntemlerini uyguladığınız sürece en kötü siber güvenlik tehditlerinden kaçınabilir ve bir şeyler ters giderse hemen harekete geçebilmek için bir planınız olmasını sağlayabilirsiniz. Doğru hazırlık ve araçlar sayesinde, online güvenlik ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin bir şekilde işinizle ilgilenmeye devam edebilirsiniz.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş