Title tag, bir HTML öğesidir ve bir web sitesinin başlığını belirtir. Title tagler arama motoru sonuç sayfalarında(SERP) belirli bir sonucun başlığı olarak tıklanabilir bir şekilde görüntülenir. SEO için ve sosyal paylaşım için önemlidir. Yanibir title tag, bir web sayfasının belirli bir içeriğinin kısa ve öz tanımı olarak tanımlanabilir.
Kod Örneği:
<head>
<title>Örnek Başlık</title>
</head>
En Uygun Format
Birincil Anahtar Kelime – İkincil Anahtar Kelime | Marka Adı
En Uygun Uzunluk
Google’da genellikle bir title tag’in 50-60 karakteri görüntülenir. Başlıklarınızı 60 karakterden daha kısa tutarsanız ortalama olarak genellikle %90’ı düzgün bir şekilde görüntülenir. İşin aslı herhangi bir karakter sınırlaması yoktur,Google bir başlığı azami olarak 600 piksele kadar görüntüleyebilir. Kullandığınız karakterlerin genişliği 50-60 karakterlik hayali sınırı etkileyebilir fakat 600 pikselin altındaki başlıklar ideal olacaktır.
Title Tag Neden Önemlidir?
Title tagler arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur ve arama yapan kişilerin birçoğunun sayfanız hakkındaki ilk izlenimidir.
Title tagler 3 önemli yerde kullanılır: Arama motoru sonuç sayfaları, Tarayıcılar, Sosyal ağlar.
Title tagler arama motoru sonuç sayfalarında görünen başlığınızı belirler ve bir arama esnasında ziyaretçinin karşısında oluşan ilk izleniminizdir. Sayfanız çok iyi bir sıralamaya sahip olsa da iyi yazılmamış bir başlık, önemli bir kırılma noktası olabilir ve tıklanmamanıza sebep olabilir.
Title tagler tarayıcıların üst kısmında görüntülenir ve özellikle birden fazla açık sekme kullanan kişiler için işleri kolaylaştırır. İçeriğinizi iyi anlatan anahtar kelimeler içeren title tagler insanların içeriğinizi kaybetmesini engeller.
Sosyal ağlar ve bu sosyal ağların dışındaki bazı web siteleri sizin bir sayfanızı paylaştığı zaman o sayfanın title tag’ini de kullanırlar.
Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşım yapılırken meta etiketleriniz de dikkate alınır. Bu gibi durumlarda başlığınızın farklı bir şekilde belirlenmesi de mümkündür. Bu durum iyi sonuçlar doğurabilir çünkü farklı platformlarda farklı başlık uzunlukları vardır ve daha uzun bir başlık da içeriğinizi daha iyi açıklama şansı verir.
İyi bir title tag’i nasıl yazabilirim?
Title tagler hem arama motoru optimizasyonu için hem de kullanıcı deneyimi için oldukça önemli bir parçadır. Bu sebeplerden dolayı bir title tag yazılırken dikkatli olunması gerekir. Bir title tag’in ayrıca SEO konusunda da görevleri vardır. Title tag optimizasyonu için önerilerimiz şunlardır:
Başlığınız olması gerekenden daha uzunsa arama motorları sonuna üç nokta (“…”) ekleyerek başlığınızı yarım bırakabilir. Bunun sonucunda önemli kelimeleriniz başlığınızda görünmeyebilir. Tam belirli bir karakter sınırlaması olmasa da başlıklar genellikle 60 karakterin altında olmalıdır. Başlık konusunda kullanılabilir 600 piksellik bir alan söz konusudur.
Belirli bir karakter sınırlaması yoktur çünkü “W” ya da “M” gibi harfler “I” gibi harflerden daha fazla yer işgal ederler.
Tamamı büyük harflerden oluşan başlıklardan kaçının. Hem okuma deneyimini olumsuz etkiler hem de Google’ın karakter sınırında ciddi yer işgal eder.
Ayrıca unutmamak gerekir ki yazdığınız başlık makul bir seviyede olsa bile Google tarafından farklı bir başlık gösterilebilir. Arama motorlarının başlığınızı neden tekrar yazdığını ve bu durumun önüne nasıl geçebileceğinizi gönderimizin sonunda açıklayacağız.
Bazı durumlarda uzun başlıklar sosyal paylaşımlar için daha uygundur, bazı durumlarda ise normal başlıklar daha uygundur. Hangisi sizin için daha uygundur karar vermek zor, fakat unutmamak gerekir ki uzun başlıklar yazdığınız zaman kimseden bir ceza almıyorsunuz. Karar verirken bir yazar gibi değil, okur gibi düşünün!
Herhangi bir şeyi uzun yazdığınız zaman Google tarafından bir ceza almazsınız, fakat dolaylı olarak sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin şöyle bir başlık kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler:
“Widget Satın Al, En İyi Widgetlar, Ucuz Widget, Satılık Widget.”
Sadece bir tip anahtar kelimelerden oluşan başlıkları kullanmaktan kaçının ve anahtar kelimelerin tekrarlanan varyasyonlarını defalarca kullanmayın. Bu tarz başlıklar kullanıcıları rahatsız eder ve arama motorları ile sorun yaşamanıza neden olur. Çünkü arama motorları anahtar kelimelerinizin çeşitli varyasyonlarını zaten biliyor.
Benzersiz başlıklar arama motorlarının içeriğinizin benzersiz ve değerli olduğunu anlamalarını sağlar ve daha yüksek tıklanma oranları yaratır. Yüzlerce ya da binlerce sayfanızın olduğunu farz edelim, her sayfa için benzersiz bir başlık hazırlamak pek mümkün görünmüyor olabilir. Fakat başarılabilir. En azından en önemli sayfalarınız için benzersiz başlıklar oluşturmalısınız. Ya da örneğin ürün adlarından ve kategorilerinden oluşan bir veri tabanınız varsa, bu verileri aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:
“[Ürün Adı] – [Ürün Kategorisi] | [Marka adı]”
“Ana Sayfa” ya da “Yeni Sayfa” gibi başlıklardan kesinlikle kaçının. Bu tarz başlıklar Google’ın sitenizde tekrarlayan içeriklere sahip olduğunuzu düşünmesine neden olur. Böylelikle tıklanma oranlarınız düzenli olarak düşer. Kendinize sorun, “İsimsiz” ya da “Ürün Sayfası” gibi başlıkları olan sayfaları siz olsanız tıklar mısınız?
Araştırmalarımıza ve tecrübelerimize göre title tag’in başına yerleştirilen anahtar kelimeler arama sıralamalarında daha başarılı olmanızı sağlıyor. Buna ek olarak yapılan çeşitli araştırmalar da insanların genelde başlığın sadece ilk 2 kelimesine dikkat ettiğini gösteriyor. Bu yüzden başlığınızı hazırlarken asıl ürününüzü başlığınızın başına yazın ve aşağıdaki gibi başlıklardan kesinlikle kaçının!
Marka Adı | Ana Ürün Kategorisi – Küçük Ürün Kategorisi – Ürün Adı
Bu gibi başlıklar en önde daha az önemli olan bilgileri göstermekte ve ilk bakışta fark yaratmamaktadır. Ayrıca arama motorları bu başlıkları biraz kısalttığı zaman önemli kısımlar yok olacaktır.
Popüler ve güçlü bir markanız varsa, başlık sonuna kendi markanızı eklemeniz tıklanma oranlarınızı artırabilir. Genel olarak markanızı başlığınızın sonuna koymanızı tavsiye ediyoruz, fakat marka odaklı olmanız gereken bazı durumlarda bu durum değişebilir. Daha önce de değinmiş olduğumuz gibi Google da markanızı otomatik olarak başlığınıza ekleyebilir. Bu yüzden arama sonuçlarında nasıl göründüğünüze dikkat edin.
Title tagler SEO için oldukça önemlidir, fakat önceliğinizin ziyaretçilerden gelecek olan tıklamalar olduğunu unutmayın.Title tag oluştururken optimizasyon ve başarılı anahtar kelime kullanımına ek olarak kullanıcı deneyimini de düşünmek çok önemlidir. Bir title tag’in müşterilerle iletişim kurarken en ön safta olacağını unutmayın.
Neden Google title tag’imi kullanmıyor?
Google bazı durumlarda title tag’inizden farklı bir başlık görüntüleyebilir. Bu durum biraz sinir bozucudur. Bu duruma neden olan 4 olası durum vardır:
Başlığınızda olması gerekenden daha fazla anahtar kelime kullanırsanız Google başlığınızı tekrar yazmak isteyebilir. Bu yüzden başlığınızı kullanıcılar için en uygun olacak şekilde yazmalısınız.
Başlığınız ile içeriğiniz arasında uyuşmazlık varsa Google başlığı tekrar yazmayı tercih edebilir. Bu çok da kötü bir durum sayılmaz. İçeriğiniz ile başlığınızın uyumsuz olmasındansa bir kişinin içeriğinizi isteyerek görmesi daha iyi olacaktır.
Bazı durumlarda Facebook ve Twitter gibi platformlar için alternatif title tagler oluşturabilirsiniz. (Tıpkı alternatif meta açıklamalar gibi.) Bu gibi durumlarda Google bu başlıkları kullanmayı tercih edebilir. Bu durum da çok kötü bir durum değildir fakat hoş olmayan bir görüntü oluşursa tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.
Nadiren de olsa bu durumla da karşılaşılabilir. Arama motorları DMOZ’dan eski bir başlığı kullanmayı tercih edebilir. Bu durumun önüne geçmek istiyorsanız şunu kullanabilirsiniz:
<meta name=”robots” content=”noodp”>
“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More
Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More
Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More
Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More
Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More
Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More