URL Nedir? Faydaları Nelerdir?

71

“Uniform Resource Loader” teriminin kısaltılmış hali olan URL’nin Türkçe karşılığı “Tekdüzen Kaynak Bulucu”dur ve internet üzerindeki bir kaynağın yerini belirtir. URL, kaynak belirtmenin dışında ayrıca HTTP, HTTPS, ve FTP gibi “protokol” olarak bilinen bu kaynakların nasıl alınacağını da belirtir.

Kod Örneği

http://www.ornekdomain.com

Karakter Sınırı

Bir URL’nin tüm tarayıcılar tarafından doğru bir şekilde görüntülenmesi için 2,083 karakterden daha kısa olması gerekmektedir.

Optimal Format

http://www.ornekdomain.com/kategori-anahtarkelime/alt kategori-anahtarkelime/birincil- anahtarkelime.html

URL nedir?

URL’ler, bilgisayarların sunucularla iletişim kurabilmek için kullandıkları sayıları (IP Adreslerini) değiştirir ve insanların okuyabilmesi için birer metin haline getirir. URL bunun dışında, ilgili web sitesinin dosya yapısını da belirler. Bir URL; bir protokol, bir domain adı ve bir yoldan oluşur ve aşağıdaki gibi temel bir biçime sahiptir:

protocol://domain-adi.ust-duzey-domain/yol

Protokol, bir tarayıcının kaynak hakkında bilgi alması gerektiğini gösterir. Web standardı http:// ya da https:// (s: “güvenli” anlamına gelir) olarak kullanılır. Fakat mailto: ya daftp: gibi kullanımlar da mevcuttur. “Mailto:” varsayılan mail istemcisini daha kolay açmak için, “ftp:” ise dosya aktarımları için kullanılır.

Bir domain adı, bir kaynağın(web sitesi) bulunduğu konumun insanlar tarafından okunabilen kısmıdır.

URL’ler tüm bunların dışında aynı zamanda web sitelerinde bulunan belirli klasörler ile alt klasörleri ve ayrıca click izleme ya da oturum ID’leri gibi URL’de depolanabilecek tüm parametreleri içerir.

URL’ler neden SEO için önemlidir?

URL’lerin 3 temel avantajı vardır:

  1. Gelişmiş kullanıcı deneyimi

İyi hazırlanmış bir URL, ilgili sayfanın tam olarak ne olduğunun hem kişiler hem de arama motorları tarafından kolaylıkla sağlanmasını sağlar. Bir sayfanın title tag‘i gizlenmiş olsa dahi; insanlar tarafından kolaylıkla okunabilen, dil bilgisi olarak doğru ve sayfanızın tam olarak ne ile ilgili olduğunu açıkça belirten bir URL kullanarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.

  1. Sıralamalar

URL arama motorlarının sıralamaları oluştururken dikkate aldığı parametrelerden bir tanesidir ve bir kaynağın yapılan aramayla ilgisini belirler. URL’ler ayrıca anahtar kelimelerinizi yerleştirebileceğiniz bir yerdir ve sıralama faktörünü etkileyebilir.

Anahtar kelimeleri içeren bir URL kullanırsanız, sitenizin arama görünürlüğünü artırabilirsiniz. Fakat bu artış çok küçüktür ve URL’ler sıralama sonuçlarında çok da etkili olamaz. Bu yüzden üzerinde düşünmeye değer olsa da URL bütünlüğünüzü bozuyorsa anahtar kelimeleri kullanmayın. Çünkü kullanışsız bir URL’nin daha çok zararı olabilir.

  1. Linkler

İyi yazılmış olan URL’ler; forumlara, bloglara, sosyal medya ağlarına ve diğer online platformlara linkler halinde kopyalanır ve bulunduğu yerin çapa metni olarak kullanılabilir.

Bunun 2 farklı yararı vardır:

Facebook gibi web siteleri paylaşılan linkleri biçimlendirmeden yayınlayabilir. Optimize edilmemiş, dil bilgisi kurallarından uzak URL’ler çok da çekici görünmez ve tıklama alabilme becerileri azdır.

Rahatlıkla okunabilen URL’lerin tıklanma potansiyelleri ise daha fazladır.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş