kapak 21 VPS mi VDS mi ?

VPS mi VDS mi ?

204

VPS‘in açılımı Virtual Private Server, başka bir deyişle “Özel Sanal sunucu“dur. VDS‘in açılımı ise, Virtual Dedicated Server, başka bir deyişle “Sanal dedicated(dedike, kiralık) sunucu“dur. Ülkemizde bu terimler, ortak işletim kullanan OpenVZ sistemli sanal sunucular için VPS, her biri kendine özel sıfırdan sistem kurulumuna müsade eden VMware sistemli sanal sunucular için ise VDS olarak kullanılmaktadır. Oysa işin doğrusu, bu iki terim tamamiyle aynı başka bir deyişle eş anlamlıdır.  Yani VMware altyapılı bir sanal sunucuya da VPS denebilir, OpenVZ altyapılı bir sanal sunucuya da VDS denebilir. Lakin tabi ki kendi pazarladığımız isimlerle, VMware için VDS, OpenVZ için VPS olarak anarak anlatıma devam edeceğim.

vps VPS mi VDS mi ?
vds VPS mi VDS mi ?

Öncelikle altyapılar arasındaki çalışma sistemi farklılıklarını anlatalım.

VMwareHorizon VPS mi VDS mi ?

VMware:

VMware altyapısı başka bir deyişle VDS‘ler, “donanımsal” düzeyde bölümlemeye olanak sunmaktadır. Ana sunucu üzerindeki bütün kaynaklar, çok net şekilde ayrılabilmektedir. Diskler özel VMFS dosya sistemi ile formatlarak datastore adı verilen depolama alanına dönüşürler ve her bir VDS bütün konfigürasyon ve disk dosyaları ile bu datastore‘larda yer alır.

Bir VDS’e 1000MHZ CPU gücü kullansın diye sınırlama yaparsanız, bu VDS 1001MHZ kullanım yapamaz, sınırlar çok belirleyicidir. Ram miktarı, disk I/O, network hızı da çok kesin şekilde sınırlandorabilmekte. Bunun yapılabiliyor olmasının sebebi, bu limitlerin VDS kapalı haldeyken tanımlanabilmesi. Daha açık söylemek gerekirse, VMware ile bir sanal sunucu oluşturduğunuzda, girdiğiniz özelliklerde ve herkesten bağımsız bir küçük sunucu elde etmiş oluyorsunuz, network bile vswitch denen sanal switch aygıtına bağlı oluyor, yani ana sunucu IP adresi bir sebepten çalışmaz haldeyken bile VDS IP’si çalışabiliyor. Tamamen kendi başına çalışan, küçük ve bağımsız bu sunucuya, istediğiniz bir isoyu cdrom olarak takıp, evinizdeki bilgisayarınıza kurulum yapar gibi istediğiniz işletim sistemini kurup yönetebiliyorsunuz ve kullanabiliyorsunuz.

OpenVZ VPS mi VDS mi ?

OpenVZ:

OpenVZ altyapısı başka bir deyişle VPS‘ler, “yazılımsal” düzeyde bir bölümlemeye olanak sağlar. Bütün herşey, ana sunucu üzerinde çalışır. Çalışan VPS’ler, sadece birer uygulamadır, bilgisayarda çalışan birer programdır. Bunların yani sanal sunucuların içinde size ait uygulamalar da çalıştığından, her bir sanal sunucu “container(konteynır)” olarak adlandırılır ki bu da çalışma sistemi açısından fikir vermektedir, sizin programlarınızı bir arada tutan bir konteynır olarak çalışır.

Bir VPS’e IP adresi tanımlandığında, ana sunucu bu VPS’e bu IP’yi kullanma izni vermiş demektir, yani IP’yi VPS almaz, ana sunucu VPS’e IP’yi verir. Bu yüzden network ayarları VPS içinden müdahele edilebilir değildir. Limitler kesin değildir, bir VPS’in kullanabileceği CPU oranını MHZ olarak limitleyemezsiniz, ancak kaç CPU çekirdeği üzerinde işlem yapabileceği şeklinde yetki verilebilir. Ve her Linux uygulamasında olduğu gibi, “nice” komutuyla öncelikli çalışma ayarlanabilir. Tamamen Linux üzerinde çalışan programcıklar olarak değerlendirilebilir. Verilen Network hız limitleri aşılabilir, ana sistem bunu dengelemek için anormal durumda erişimi kesebilir, yani 10mbit limitlenmiş bir VPS eğer 100mbit hat kullanmaya çalışırsa kısa süre için 100mbit görebilir, ama sonrasında bir süre tamamen kesinti yaşar, böylece ortalama olarak 10mbit kullanması sağlanmış olur. Kesin olarak sadece RAM’in limitlendiğini görebilmekteyiz.

Bunların yanında, kullanıcıya root erişimi verilebilmekte, kendi konteynırı içinde kullanıcı istediği işlemi yapabilmektedir.

VMware:

  • Daha güvenlidir. (+)
  • Tam anlamıyla bir kiralık sunucu gibi çalışır, küçük kapasiteli bir kiralık sunucudur. (+)
  • Limitler kesin olarak ayarlandığından, VDS’leri sürekli takip etmek gerekmez, özel kullanım halleri dışında monitoring gerekmez. (+)
  • Kullanmak için daha fazla sistem bilgisine sahip olmak gerekir. (-)
  • Kurulum ve ayarlamalar iş yüküne yol açar. (-)
  • Yedeklemek ve geri yüklemek zordur, ek programlar olmadan doğrudan sistemsel olarak yapılamaz. (-)

OpenVZ:

  • Daha performanslıdır. (+)
  • Kullanımı çok daha kolaydır. (+)
  • Kurulum ve ayarlamalar son derece pratiktir. (+)
  • Yedeklemek ve geri yüklemek oldukça kolaydır. Doğrudan bütün VPS sistemsel olarak yedeklenebilir ve geri yüklenebilir. (+)
  • VPS’lerin ana sistem kaynaklarını tüketip birbirine zarar vermemesi için takip edilmesi gerekir, monitoring yükü mevcuttur. (-)

Detaylı Bilgi Ve İletişim İçin;

https://www.ekonomikhost.net

hostgrup rbg logo VPS mi VDS mi ?

Mükemmeli Arayan Sizler İçin Buradayız.

https://www.hostingal.com


Article Tags: · · · · · ·

Leave a Comment

Paylaş