WIPO Nedir ?

157

WIPO, World Intellectual Property Organization kelimesinin kısaltılmış hali olup, “Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla” kurulmuş bir örgüttür. Yaratıcılık ruhunu ve fikirlerin paylaşımı konusunda büyük güven sağlayan WIPO neredeyse bütün ülkelerde fikri mülkiyet hukukunu belirginleştirmek üzerine çalışmalar yapan Birleşmiş Milletlerin özelleşmiş 17 örgütünden bir tanesidir.

WIPO sayesinde gelişime açık bir çok ürünün yaratıcı ve üreticilerinin, ürünlerinin pazarlanması veya başka bir ürün için kullanılması için diğer firmalara izin vermesi gerekmektedir. Ancak bu aşamada ciddi sözleşmeler yapılır ve burada ürünün üretici ve fikir sahiplerinin haklarının korunması gerekmektedir. Bu aşamada WIPO üretici ve fikir sahiplerine kolaylıklar sunmakta ve onların haklarını korumaktadır.

WIPO’nun hak koruması ürünlerin asıl hak sahibi kişiler dışındaki kişiler tarafından kullanılması, pazarlanmasını önlenmesine yöneliktir. Sadece bir ülke dışında değil ulusal yasalar ile düzenlendiğinden dolayı ülke dışında da gerekli haklar korunabilmektedir. Bundan dolayı fikir sahipleri ve üreticiler korkmadan dünyanın her yerinde anlaşmalar yapabilir, çalışmalarını ve fikirlerini uluslararası alanda paylaşabilir.

WIPO bu konuda ki önemli örgütlerden bir tanesidir. Bu örgüt sayesinde insanlar fikirlerini korkmadan özgürce paylaşabiliyor, yeni fikirler alabiliyorlar. Bu sayede insanlar fikir paylaşımında bulup daha yaratıcı ürünler çıkarabiliyorlar. Teknoloji, bilim veya diğer alanlarda hiç farketmez sınırların zorlanması konusunda da destekleniyorlar.

Marka, Tasarım, Patent, Proje, Faydalı Model gibi konularda hak sahipliğini savunan ve koruyan WIPO hukuk yolunda bu tarz fikirlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde çok dillenmese ve bilinmese de uzun yıllardır Türkiye’de de aktif durumdadır. WIPO aynı zamanda sürekli gelişim gösteren internet sektöründe de adalet ve hukuk konusunda destek vermektedir. Örneğin Sabancı Holding, 1996 yılında sabanci.com adresini farklı bir kişinin aldığını, kötü niyetli ve konu ile ilgisiz bir kişi tarafından aldığını söyleyip hukuki yola başvurmuştur. WIPO’nun etkinliği ile birlikte 10 Ay süre içerisinde konusu geçen alan adının Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş’ye ait olduğunu kesinleştirmiştir.

Bunun yanı sıra Denizbank, Finansbank, Borçelik ve Borusan gibi şirketlerinde bu konularda çeşitli hukuk sorunları olmuştur. Alan adı, logo, marka, slogan gibi çoğu konuda WIPO her zaman fikir sahiplerinde yer alan güçlü bir örgüt.


Article Tags: · · ·

Leave a Comment

Paylaş