İşletme web sitesi için bütçe hazırlarken dikkat etmeniz gereken 4 maliyet

İşletme web sitesi oluşturmak, yapacağınız en önemli projelerden biri. İdeal bir dünyada elinizde bulunan kaynakların önünüzde engel oluşturmaması lazım ancak gerçekte verdiğiniz her kararla birlikte ihtiyacınız olan bütçe artabilir. İşletme web sitesi oluştururken, çeşitli maliyetleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

İşletme web sitesi kurmak söz konusu olduğunda gerekli bilgileri içeren ve yol gösterici kaynakların olmaması da ayrı bir sorun. Bunu da göz önünde bulundurarak, işletme web sitesi oluşturma sürecinde göz önünde bulundurmanız gereken finansal unsurları sizin için derledik. Ancak isterseniz önce bütçe yapmanın önemine biraz değinelim…

İşletme web sitesi kurmadan önce bütçe çalışması yapmak neden önemli?
İşinizle ilgili herhangi bir çalışma söz konusu olduğunda bütçe çalışması yapmanız kaçınılmaz bir durum işletme web sitesi söz konusu olduğunda da durum aynı. Beklediğiniz, öngörebildiğiniz maliyetleri önceden belirlemeniz, web sitenizi geliştirirken önünüzü görebilmenize ve diğer yandan da tasarruf etmenize yardımcı olur. Bütçe çalışması yapmanız, aynı zamanda hangi araçları kullanacağınızı ve hangi özelliklere ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz konusunda da avantaj sağlar.

İşletme web sitesi kurulum sürecinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, bir ön planlama süreci faydalı olacaktır.

Ön planlama, gelişme için bir yol haritası belirlemeniz, ölçeklenmenin bütçenizi nasıl etkileyeceğini düşünmeniz ve üyelik bazlı ürün ve hizmetlere bel bağlamak isteyip, istemeyeceğiniz gibi konularda kararlar vermenizi gerektiriyor.

Göz önünde bulundurmanız gereken 4 işletme web sitesi maliyeti
Web sitenizin nasıl görüneceğine, ne kadar büyük olacağına ve onu nasıl kuracağınıza karar verdikten sonra bütçe çalışması yapmaya hazırsınız! Keşfedilmesi gereken çok şey var ancak aşağıdaki 4 unsuru göz önünde bulundurmanız, önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olabilir.

  • Alan adı
  • Hosting
  • Bir geliştirici ile çalışmak
  • WordPress temaları ve eklentileri

Hadi başlayalım!

1. Alan adının maliyeti
Pek çoğu için alan adı seçmek, işletmesinin adını alıp sonuna .com eklemek kadar basit olabilir. Ancak alan adınızın farklı versiyonlarına bütçe ayırmak için pek çok neden var. Bunlardan en önemlisi, alan adınızı başkasına kaptırma riskini bertaraf edebilmeniz.

Diğer yandan, alan adlarının maliyetinin sektörünüze ve ek alan adlarınızı nasıl çeşitlendirmek istediğinize bağlı olarak değişebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, .com adresinize ek olarak işletmeniz için .shop ve .istanbul alan adlarını da almak istediğinizde, birinin diğerinden daha ucuz olabileceğini göreceksiniz. Diğer yandan, alan adlarınızı ne kadar uzun sürelik alırsanız, o kadar kâr edersiniz ve otomatik alan adı yenileme seçeneğini kullanmanız da süresi bittiği an alan adınızı başkasının kapması riskini ortadan kaldırır.

2. Hosting ihtiyaçlarınız
Bir hosting sağlayıcısı seçmek, vermeniz gereken temel kararlardan biri. Unutmayın ki hosting sağlayıcınızın performansı, web sitenizin performansını direkt olarak etkiliyor. Burada da maliyetleri ekleyecek birkaç unsur bulunuyor:

Yönetilebilir Hosting ihtiyacınızın olup olmadığı
Web sitenizi potansiyel trafik rakamları
Ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız olduğu
Bunlara ek olarak, bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanmak istemeniz durumunda maliyetleri belirlemek oldukça karmaşık ve zorlu bir süreç olabilir.

Nelere ihtiyacınız olacağını ve web sitenizin sahip olmasını istediğiniz fonksiyonları belirlerken (örneğin, SSL sertifikaları) gözünüzü bütçenizden ayırmayın. Tüm bunları belirledikten sonra, gerçekten neye ihtiyacınız olacağını belirleyerek seçeneklerinizi daraltın.

3. Bir geliştirici ile çalışmanın maliyeti
İşletme web sitesi kurulumu işini bir geliştiriciye vermeyi seçerseniz, işe alacağınız tasarımcıyı ve/veya ajansı çok dikkatli seçmeniz gerekiyor. Hatalar, para kaybetmeniz anlamına geleceği için en yaptığını bilen birini seçmeniz hayati önem taşıyor.

Burada da fiyatların farklılık gösterdiğini göreceksiniz çünkü geliştiricilerin ücretleri farklı unsurlara dayanıyor. Bazıları şöyle:

  • Tasarımcının kalitesi ve ne kadar talep aldığı
  • İşletmenizin faaliyet gösterdiği sektör
  • Web sitenizin sahip olmasını istediğiniz fonksiyonlar ve beklentileriniz

Bütçenizi dikkatli bir şekilde gözden geçirip, ödediğiniz ücret için maksimum değeri elde etmeye odaklanmalısınız.

4. Kullanacağınız temalar ve eklentiler
WordPress gibi bir içerik yönetim sisteminde karar kılmanız durumunda, tema ve eklenti ücretlerini de hesaba katmanız gerekiyor. İlk adım, tasarım ihtiyaçlarınız doğrultusunda hangi fonksiyonlara ihtiyacınız olacağını belirlemek.

WordPress ile işletme web sitesi kurarken temaları ThemeForest gibi ücretli mağazalardan veya WordPress.org gibi ücretsiz web sitelerinden edinebilirsiniz.

Ücretsiz temalar, ideal seçenek olabilir ancak ücretli temaların daha sağlam olduğunu ve teknik destek de sağlandığını unutmayın. Yeterli bütçeniz olması durumunda bir diğer seçenek de size özel tema hazırlayacak tasarımcı ve geliştiricilerle birlikte çalışmak.

Fonksiyonellik söz konusu olduğunda ise eklentiler yardımınıza koşacaktır. Bunların çoğunluğu ücretsiz eklentiler olsa da ihtiyaçlarınız doğrultusunda ücretli olanlarda da karar kılabilirsiniz. Nereden başlayacağınıza karar vermekte zorlanıyorsanız, 2017’nin en iyi 5 WordPress portföy eklentisi başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sonuç: İşletme web sitesi için bütçe yaparken neleri dikkate almalı?
İşletme web sitesi kurarken, nasıl bir web sitesi oluşturacağınızda son kararı bütçeniz vermemeli ancak web sitenizin başarısında bütçenizin de önemli rol oynayacağını göz ardı edemeyiz. Bu yazımızda, bütçe çalışması yaparken dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurmanız gereken 4 başlıktan bahsettik:

  • Alan adı seçeneğiniz
  • Hosting sağlayıcısı seçiminiz
  • Bir web geliştirici ile mi çalışacağınız
  • WordPress kullanmaya karar vermeniz durumunda hangi tema ve eklentileri kullanacağınız

 

Bütçe çalışmalarınızı yapmaya başlayın ve iş sonuçları getirecek bir işletme web sitesi kurmaya hazırlanın!

admin

Recent Posts

“A.TR” 3. Kategori Başvuruları Başladı!

“a.tr Geçiş Süreci” kapsamında işlemlerin yürütüleceği 3. Kategori Başvuruları 14 Şubat 2024’te başladı. Bu kategori sırasıyla;… Read More

7 ay ago

Öğretmenler Günü ve 20. Yıl Kutlaması: %80 İndirim Fırsatını Kaçırmayın!

Sayın Müşterimiz,Ekonomikhost İnternet ve Bilişim Hizmetleri olarak, öğretmenlerimize ve 20. yıldönümümüze özel bir kampanya ile… Read More

1 sene ago

Fırsatları Kaçırmayın! Com.tr Alan Adınızı 65 TL’ye Kaydedin!

Siz değerli müşterilerimize her zaman daha iyi hizmet sunmanın yollarını arıyoruz vebu sefer sizin için… Read More

1 sene ago

20 Yıldır Daima Hızlı, Ekonomik ve Güvenilir Hosting | Ekonomikhost 20. yaşında

Sayın Ekonomikhost Müşterileri, Bugün Ekonomikhost olarak büyük bir gurur ve mutlulukla 20. yılımızı kutlamanın heyecanını… Read More

1 sene ago

Caching (Önbelleğe Alma) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Caching (önbelleğe alma), bilgisayar sistemlerinde ve yazılımlarda sık kullanılan verilerin geçici olarak saklanmasıdır. Bu, veriye… Read More

1 sene ago

Windows Dijital Delil İzleri: Kabuk Çantaları(Shellbags) nedir?

Bu makalemizde Windows Forensic incelemelerinde göz atılabilecek delillerden birisi olan Shellbag’lerden bahsedeceğiz. Windows’ta bir pencereyi… Read More

1 sene ago