”’Rastgele erişimli hafıza”’ ( İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan ve genellikle çalışma verilerini ve makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları (manyetik kasetler, diskler) saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.
RAM çeşitleri, iki ana şekilde gelir;
Dinamik Rasgele Erişilebilir Bellek: Kısaca DRAM olarak anılırlar. Yazımızın başından beri bahsettiğimiz gibi tipik, depolanan bilgiyi korumak için enerji gereksinimi olan RAM bellek çeşididir. Her bir DRAM hücresi, bir elektrik kondansatöründe tutulan bir yüke ya da yük eksiğine sahiptir. Bu hücrede bulunan veri, kondansatörden sızan enerjiyi telafi edebilmek için her milisaniyede bir elektronik yükle yenilenir. Bir transistör kapı görevi görerek, bir kondansatörün değerinin okunabildiği ya da yazılabildiğine karar verir.
Statik Rasgele Erişilebilir Bellek: Kısaca SRAM olarak adlandırılır. Yine verileri barındırmak için sürekli bir enerjiye gereksinim duyar ama DRAM’in aksine sürekli olarak yenilenmesine gerek yoktur. SRAM içerisinde yük barındıran kondansatör yerine, bir ucu 1 ve diğer ucu 0 olarak görev yapan ve anahtar görevi gören transistörler vardır. SRAM, bit başına sadece tek bir transistöre ihtiyaç duyan DRAM’in aksine, bir bitlik veriyi barındırmak için birkaç transistör gerektirir. Sonuç olarak SRAM çipleri çok daha büyük ve eş değer boyuttaki DRAM’den çok daha pahalıdırlar.
Article Tags: ram · ram çeşitleri · ram nedir