Sayfa Hızı Nedir? Nasıl İyileştirilir?

112

Sayfa hızı, sayfanızda yer alan içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçümüdür.

Sayfa Hızı Tam Olarak Nedir?

“Sayfa hızı” genellikle “site hızı” ile karıştırılır. Sayfa hızı tam olarak “sayfa yüklenme süresi ya da “ilk bayt’a kadar geçen süre” olarak tanımlanabilir. Sayfa yüklenme süresi, bir içeriğin belirli bir sayfada tam olarak ne kadar sürede görüntülendiğini açıklar. İlk bayt’a kadar geçen süre de bilgilerin ilk bayt’ının tarayıcınıza ne kadar sürede geldiğini açıklar.

Nasıl ölçtüğünüz pek fark etmiyor, ne kadar hızlı sayfalarınız varsa sizin için o kadar iyidir. Çünkü daha hızlı sayfalar hem daha iyi arama motoru sıralamaları yakalamanıza hem de daha iyi dönüşüm oranına sahip olmanıza neden olur.

En İyi SEO Uygulamaları

Site hızı ve sayfa hızı Google’ın sayfa derecelendirmeleri için dikkate aldığı parametrelerdendir. Araştırmalar, Google’ın sayfa hızını ölçerken ilk bayt’a kadar geçen süreyi kriter olarak belirlediğini gösteriyor. Bu yüzden yavaş olan bir sayfa hızı, dizinlemenizi olumsuz etkileyebilir.

Sayfa hızları kullanıcı deneyimleri için oldukça önemlidir.Yüklenme süresi daha uzun olan sayfaların daha yüksek çıkma oranları olur ve kullanıcıların bu sayfalarda kalma süreleri daha hızlı sitelere göre daha düşüktür.

İşte sayfa hızınızı artırmanın bazı önemli yolları:

  • Sıkıştırma Yapın

150 bayt’tan daha büyük olan CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın boyutlarını azaltmak için sıkıştırmalar yapın. Bunun için Gzip gibi bir yazılım uygulaması kullanabilirsiniz.

Fakat resimleriniz için Gzip kullanmayın. Bunun yerine Photoshop gibi bir program kullanarak resim dosyalarınızda sıkıştırmalar yapın.

  • CSS, JavaScript ve HTML’yi Küçültün

Kodunuzu optimize ederek sayfa hızınızı büyük ölçüde iyileştirebilirsiniz. Bu işleme; boşlukları, virgülleri ve diğer gereksiz karakterleri kaldırmak da dahildir. Ayrıca kod yorumları, biçimlendirme ve kullanılmayan kodları kaldırın. Google hem CSS hem de JavaScript için sıkıştırma ( minify ) öneriyor. Minifier , JS Compressor vb online araçları kullanabilirsiniz.

  • Yönlendirmeleri Azaltın

Ziyaretçileriniz bir sayfadan başka bir sayfa yönlendirildiği zaman her seferine tekrardan HTTP’nin yanıt vermesini beklemek zorunda kalacaktır. Örneğin şöyle bir yönlendirme yapmış olduğunuzu varsayalım: “ornek.com -> www.ornek.com -> m.ornek.com -> m.ornek.com/home”Buradaki 2 ekstra yönlendirme sayfanızı çok daha yavaş yapacaktır.

  • Tarayıcı Önbelleğini Kullanın

Tarayıcılar, bir ziyaretçi web sitenize geldiği zaman bir sonraki gelişinde sayfanın tamamını yeniden yüklemek zorunda kalmamak için resimler, stil sayfaları ve JavaScript gibi birçok bilgiyi önbelleğe alır. Tarayıcı önbelleğini kullanmak sayfa hızını artıracaktır. Fakat önbellek için daha önceden belirlenmiş bir son kullanma tarihi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için de YSlow gibi bir araç kullanabilirsiniz. Bu tarz bir araç ile önbelleğe alma sürenizi belirleyebilirsiniz. Bu süre genellikle 1 yıldır.

  • Sunucu Yanıt Süresini İyileştirin

Sunucu yanıt süresini etkileyen, sayfa kaynağından sunucunun kullandığı yazılıma kadar birçok faktör vardır. Sunucunun yanıt verme süresini iyileştirmek için yavaş olan veri tabanı sorguları, yönlendirmeler ya da önbellek eksikliği gibi performans düşürücü sorunlara göz atın ve bunları düzeltin. En uygun sunucu yanıt süreleri 200 milisaniyenin altında olanlardır.En iyi sunucu yanıt süreleri için Türkiye lokasyonlu İHS sunucu ve hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.

  • Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanın

İçerik Dağıtım Ağları olarak adlandırılan CDN’ler içerik yükünü dağıtmak için kullanılan sunucu ağlarıdır. Teknik olarak içeriğinizin kopyaları çeşitli veri merkezlerinde depolanır ve böylelikle sitenize daha hızlı ve güvenli erişim sağlanır.

  • Görüntüleri Optimize Edin

Görüntüleriniz olması gerekenden büyük olmadığından ve doğru dosya formatında olduğundan emin olun. (Örneğin 16’dan daha az renk içeren grafikler için PNG, daha iyi görüntüler için ise JPEG kullanımı daha uygundur.) Ayrıca görüntülerinizin web siteniz için sıkıştırılmış olduğundan emin olun.

Web sitenizde sık sık kullandığınız simgeler ve düğmeler için şablon oluşturmak adına CSS spriteler kullanın. CSS spriteler ile görüntülerinizi sadece bir kez yüklemeniz yeterlidir. Bu da daha az HTTP isteği anlamına gelir. Böylelikle ziyaretçiler birden fazla görüntünün yüklenmesini beklemez ve yükleme süresinden tasarruf sağlarsınız.

Görüntü optimizasyonu hakkında daha fazla bilgi için burayatıklayarak ilgili haberimizden bilgi alabilirsiniz.

Tüm bu iyileştirme ve değişiklikleri yaptıktan sonra Google Page Speed Tool ile yaptığınız değişiklikleri kontrol edebilir ve tekrar elde ettiğiniz sayfa hızı raporuna göre optimize edebilirsiniz.


Article Tags: ·

Leave a Comment

Paylaş